NAZIV PREDMETA |
Spektroskopske metode u analizi hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivica Blažević |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Poznavanje metoda za razdvajanje i identifikaciju organskih spojeva koji se nalaze u hrani važnoj u poljoprivredi i prehrambeno i sl. industriji iz spektara dobivenih modernim spektroskopskim tehnikama (MS, UV/Vis, IR, NMR) |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon završetka kolegija, student/ica studenti će znati: - odabrati prikladnu kromatografsku metodu za razdvajanje komponenata smjese tvari koje su izolirane iz hrani, - odabrati odgovarajuće spektroskopske metode za kvalitativnu analizu hrane i identificirati organske spojeve od interesa, - povezati podatke iz dobivenih spektara sa strukturnim svojstvima molekule - primijeniti stečena znanja u istraživačkim projektima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Kromatografska odvajanja; Priprema uzorka. Kromatografija hlapljivih (eterična ulja, pesticidi,…) i nehlapljivih (flavonoidi, aminokiseline, šećeri,...) spojeva. 2. tjedan: Spektrometrija masa; Metode ionizacije i maseni ionizatori. MS/MS metodologije. 3. tjedan: Primjeri različitih klasa organskih spojeva. 4. tjedan: Primjena u analizi spojeva u vinima, alkoholnim pićima, sokovima, eteričnim uljima, i sl. (analiza terpena, norizoprenoida, flavonoida, glukozinolata, pesticida,...).. 5. tjedan: Spektroskopske metode analize; Elektromagnetsko zračenje. Spektroskopske tehnike koje se koriste u identifikaciji organskih spojeva. 6. tjedan: Ultraljubičasta i vidljiva spektroskopija (UV/Vis); Što je kromofor i učinak konjugacije. 7. tjedan: Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva u analizi hrane (fenoli, flavonoidi, antocijani, pigmenti,...). I. Parcijalni ispit (pismeni, 1 sat i 15 min) 8. tjedan: Infracrvena spektroskopija (IR). Uvod (IR, NIR, Raman). 9. tjedan Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva. 10. tjedan Primjeri FTIR spektara u kvalitatitivnoj analizi i kontroli različite hrane (meso i mesni proizvodi, riba i vezani proizvodi, voće i povrće, mliječni proizvodi i žitarice). 11. tjedan: Nuklearna magnetska rezonancija (NMR). Osnovni principi. 12. tjedan: 1H NMR Kemijski pomak. Spin-spin cijepanje. Kvantitativnost. 13. tjedan: 13C NMR. Kemijski pomak. 2D NMR. 14. tjedan: Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva. 15. tjedan: Primjena NMRa (primjeri spektara) u kontroli kvalitete biljnih ulja, određivanju masti, vlage i šećera u prirodnim proizvodima (zrelost i kvaliteta voća i povrća), sadržaja ulja i vlage u žitaricama, utvrđivanje autentičnosti voćnih sokova i vina, karakterizacija proteina i šećera, i sl... II. Parcijalni ispit (pismeni, 1 sat i 15 min) Vježbe: Kromatografija (TLC, GC, i/ili HPLC)(razdvajanje složene smjese hlapljivih i nehlapljivih spojeva – eterična ulja, flavonoidi, pigmenti, i sl.) i spektrometrija masa.; UV/VIS apsorpcijska spektroskopija.; IR spektroskopija: snimanje spektara smjesa odabranih krutih i tekućih spojeva. (eterična ulja, flavanoidi); NMR spektroskopija. Analiza NMR spektara (1H i 13C NMR) odabranih metabolita korištenjem programske podrške SPINWORKS. Analiza dobivenih IR, MS, NMR spektara i usporedba sa spektrima u bazama podataka dostupnim na Internetu (SDBS, NIST,...). |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Studenti su obvezni pohađati nastavu (predavanja i seminare) te aktivno sudjelovati u nastavnom procesu. Navedeno će se evidentirati i vrednovati kod donošenja konačne ocjene. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.5 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
0.5 |
|
|
Pismeni ispit |
2.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Gradivo predmeta podijeljeno je na dvije cjeline koje studenti polažu preko 2 parcijalna pismeni i jedan usmeni ispit ili pak pristupanjem cjelokupnom ispitu na kraju semestra. Ispit se smatra položenim ukoliko studenti postignu najmanje 60%. Konačna ocjena formira se temeljem ocjena iz parcijalnih ispita te ocjene iz laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% student nije zadovoljio; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5) |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
J. Mohan: Organic Analytical Chemistry, Theory and Practice, Alpha Science International Ltd., Pangbourne England, 2003. |
1 |
|
R. Flamini, P. Traldi: Mass spectrometry in grape and wine chemistry, Wiley, 2010. |
0 |
DA |
D.W. Sun: Infrared Spectroscopy for Food Quality Analysis and Control, Academic Press, 2009. |
0 |
DA |
A. Spyros, P. Dais: NMR Spectroscopy in Food Analysis, The Royal Society of Chemistry, Thomas Graham House, Science Park, Milton Road, Cambridge CB4 0WF, UK, 2013. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
E. Pretsch, P. Buehlmann, C. Affolter: Structure Determination of Organic Compounds, Tables of Spectraldata, Third Edition, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2000. H. Günzler, H. U. Gremlich: Uvod u infracrvenu spektroskopiju, Školska knjiga Zagreb, 2006.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|