NAZIV PREDMETA |
Funkcionalna hrana i nutraceutici |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Kolegij daje uvid u pojam funkcionalne hrane i nutraceutika, uključujući njihovu podjelu, utjecaj na ljudsko zdravlje, razvoj takvih proizvoda i zakonske propise. Glavni fokus kolegija je na analizi, kemijskom sastavu, postupcima prerade, bioraspoloživosti, te zdravstvenim učincima bioaktivnih spojeva iz hrane, a studenti će naučiti koji sastojci čine pojedinu namirnicu funkcionalnom, te bolje upoznati njen kemijski sastav i fiziološke učinke. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali: - znati temeljne pojmove vezane za funkcionalnu hranu i nutraceutike, - definirati glavne nutritivne komponente i specifičnu funkcionalnu hranu, - opisati glavne zdravstvene učinke funkcionalne hrane i nutraceutika, - opisati glavne biološke aktivnosti, - poznavati osnovne zakonske propise. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Funkcionalna hrana i nutraceutici: Povijest i definicije; 2. tjedan: Kategorije funkcionalne hrane 3. tjedan: Prehrana i zdravlje (bolesti povezane sa prehranom, bioraspoloživost, posebni zdravstveni problemi ...) 4. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni ugljikohidrati 5. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni proteini, peptidi i lipidi 6. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni karotenoidi 7. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Sekundarni biljni metaboliti 8. tjedan: Ostale ne-nutritivne komponente I. kolokvij 9. tjedan: Specifična funkcionalna hrana: soja, voće i povrće 10. tjedan: Specifična funkcionalna hrana: mlijeko i mliječni proizvodi, riba, meso, ostala hrana i njeni sastojci 11. tjedan: Biološka aktivnost (antioksidativna svojstva, antimikrobna aktivnost, antikancerogena aktivnost, antiupalna svojstva, kardiovaskularni učinci, zaštitno djelovanje na želudac i jetru, djelovanje protiv pretilosti i antidijabetička aktivnost ...) 12. tjedan: Zdravstveni učinci funkcionalne hrane / sastojaka 13. tjedan: Trenutni i budući trendovi u proizvodnji funkcionalne hrane i nutraceutika 14. tjedan: Tehnologije proizvodnje 15. tjedan: Ekonomski aspekti, percepcija javnosti, zakonska regulativa i etička pitanja II. kolokvij Vježbe: Izolacija, pročišćavanje i identifikacija bioaktivnih komponenata/frakcije iz odabrane hrane (npr. pojedini pigmenti, šećeri, terpeni, tioli, fenolni spojevi...), Određivanje antioksidacijske aktivnosti (npr. metode ORAC, FRAP, DPPH, BR, kelatiranje, ...) - određivanje antimikrobne aktivnosti (disk-difuzijska metoda, određivanje minimalne inhibitorne koncentracije), Pokazna vježba: enzimska inhibicija izoliranih frakcija/spojeva (acetilkolin esteraza, butirilkolin esteraza), vazodilatacijski učinci, antikancerogeni učinci,... |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, konzultacijama, pretraživanju literature. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.5 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
2.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita i ocjene aktivnosti seminarskog dijela nastave. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar(3); 80-90% vrlo dobar(4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
J. I. Boye: Nutraceutical and Functional Food Processing Technology, John Wiley & Sons, Ltd., 2015. |
0 |
DA |
R. E. C. Wildman: Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition, CRC Press, Taylor & Francis Group, 2007. |
0 |
DA |
R. E. Aluko: Functional Foods and Nutraceuticals, Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2012. |
0 |
DA |
R. Chadwick, S. Henson, B. Moseley, G. Koenen, M. Liakopoulos, C. Midden, A. Palou, G. Rechkemmer, D. Schroder, A. von Wright: Functional Foods, Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2003. |
0 |
DA |
G. Paliyath, M. Bakovic, K. Shetty: Functional Foods, Nutraceuticals, and Degenerative Disease Prevention, John Wiley & Sons, Ltd., 2011. |
0 |
DA |
|
Dopunska literatura |
Y. Mine, E. Li-Chan, B. Jiang: Bioactive Proteins and Peptides as Functional Foods and Nutraceuticals, Blackwell Publishing Ltd., 2010. M. Skinner, D. Hunter: Bioactives in fruit: health benefits and functional foods,John Wiley & Sons, Ltd., 2013. C. C. Akoh: Handbook of Functional Lipids,CRC Press, Taylor & Francis Group, 2006. Odabrani znanstveni članci.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|