NAZIV PREDMETA |
Metode analize hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Josipa Giljanović |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU analize hrane. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Položena Opće Biologija; Analitička kemija; Organska kemija; Mikrobiologija Hrane |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita studenti će znati: - izdvojiti i točno imenovati metodu kojom će odrediti pojedini osnovni sastojak u hrani - definirati i isplanirati odabranu metodu, - sastaviti ili konstruirati aparaturu i praktično provesti metodu, - znati izračunati i interpretirati dobiveni rezultat - usporediti metodu sa sličnim metodama i adekvatno je vrednovati - procijeniti da li je ona pogodna i za druge namjene i u tu svrhu je preporučiti - izvesti zaključke iz korištene odabrane metode. - napisati analitičko izvješće |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Opis i pregled sadržaja predmeta. Definicije, Uvod u analizu hrane. Hrvatski i međunarodni propisi. Standardi 2. tjedan: Ocjena analitičkih podataka, analitičko izvješće. 3. tjedan: Uzorkovanje i priprema uzorka. 4. tjedan: Određivanje osnovnih sastojaka hrane: voda, određivanje vode: metode određivanja 5. tjedan: pepeo, mineralne tvari, određivanje pepela i mineralnih tvari: metode određivanja 6. tjedan:. bjelančevina, metode određivanja, određivanje dušika, određivanje pojedinačnih aminokiselina 7. tjedan:. Provjera znanja (I. parcijalni test). 8. tjedan:. Masti; metode određivanja, ekstrakcijske metode 9. tjedan: . ugljikohidrati; podjela, metode određivanja. 10. tjedan: vitamini, podjela metode određivanja. 11. tjedan: Principi i primjena izabranih analitičkih tehnika: metode razdvajanja u analizi hrane, 1. 12 tjedan. Principi i primjena optičkih metoda u analizi hrane 12. tjedan:. Principi i primjena elektroanalitičkih metoda u analizi hrane 13. tjedan:. Principi i primjena senzorskih metoda u analizi hrane 14. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni test teorijske i seminarske građe). 2. Vježbe: 3. Određivanje vode.; Određivanje pepela i mineralnih tvari; Određivanje dušika; Određivanje masti; Određivanje ugljikohidrata; Određivanje vitamina; UV/VIS spektroskopija; AAS, IR spektroskopija, Potenciometrija, |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
Laboratorijske vježbe |
1.0 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
0.5 |
|
|
Pismeni ispit |
0.5 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Cjelokupni ispit može se položiti preko dva parcijalna testa tijekom semestra. Prag prolaznosti je 60%. Svaki kolokvij u ocjeni učestvuje s 50%. Prisutnost predavanjima od 80 do 100% je 10% ocjene. U ispitnim rokovima polaže se pismeni i usmeni ispit. Prag prolaznosti je 60%. Položeni jedan parcijalni test iz bilo kojeg dijela (prethodna aktivnost) vrijedi u cijeloj tekućoj akademskoj godini. Pismeni ispit ima udio 50%, a usmeni 50%. Studenti koji nisu položili ispit putem parcijalnih testova polažu ispit preko pismenog, pismeno-usmenog i usmenog ispita u redovitim ispitnim rokovima. Prag prolaznosti je 60 %, a pojedini oblik ispita učestvuje u ocjeni s po 50%. Ocjene: 60%-69% - dovoljan, 70%-79% - dobar, 80%-89% -vrlo dobar, 90%-100% - odličan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Pravilnici o metodama uzimanja uzoraka i metodama obavljanja kemijskih i fizikalnih analiza različitih prehrambenih proizvoda |
6 |
|
D. A. Skoog, D. M. West i F. J. Holler, Osnove analitičke kemije, Školska knjiga, Zagreb, 1999. |
0 |
na web-stranici Zavoda za analitičku kemiju |
J. Giljanović, Predavanja, interni recenzirani materijal, Split, 2014. |
0 |
|
J. Giljanović, Uputstva za vježbe, interni recenzirani materijal, Split, 2014. |
0 |
|
|
Dopunska literatura |
Suzanne Nielsen,; Food Analysisi, fourth edition, S.S., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010. Ceirwyne S. james, Analytical chemistry of food, Aspen publisher, Inc.Gaithesburg, Maryland, 1999;. Official Methods of Analysis of AOAC International, 19th Ed. 2012. Editor: Dr. George W. Latimer, Jr Prijevod: General Principles of Food Hygiene CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003 2/29, JCodex Alimentarius-Joint FAO/WHO Food Standards, ISO, IDF, IUPAC, ICC - standardi za pojedine vrste namirnica,
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
praćenje sugestija i reakcija polaznika tijekom semestra studentska anketa |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|