Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - Poznavanje kemijskog sastava i nutritivne važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda - rad u pogonima za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda - za provođenje nadzora procesa prerade mlijeka i kontrole kakvoće mlijeka i proizvoda od mlijeka - rad u kontrolnim laboratorijima ili prihvatnim stanicama na poslovima kontrole kemijskog sastava, organoleptike i mikrobiološke kakvoće mlijeka i proizvoda od mlijeka - rad u proizvodnim pogonima za proizvodnju sireva, nadzor procesa, kontrolu kakvoće |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - odrediti kemijski sastav i organoleptičku vrijednost mlijeka i mliječnih proizvoda - prepoznati faktore rizika za sigurnost mlijeka i mliječnih proizvoda - primijeniti znanja o procesima prerade mlijeka, jogurta i sira - primijeniti znanja o korisnim mikroorganizmima koji se koriste za proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva - definirati nutritivnu i zdravstvenu važnost mlijeka i proizvoda od mlijeka |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Uvod. Vrste mlijeka. P 1 sat 2. Kemijski sastav mlijeka: mliječna mast. P 1 sata, S. 1 sat 3. Kemijski sastav mlijeka: laktoza, proteini. P 2 sata, S. 2 sata 4. Kemijski sastav mlijeka: enzimi, vitamini i minerali. P 2 sata 5. Prehrambeni značaj mlijeka. P 1 sat, S 1 sat 6. Organoleptika mlijeka. P 1 sat 7. Uzročnici promjena u mlijeku. Vrste vrenja u mlijeku i mliječnim proizvodima. P 2 sata, S 1 sat 8. Tekući mliječni proizvodi. Mehanički postupci obrade mlijeka. P 2 sata, S 1 sat 9. Membranski postupci obrade mlijeka. P 1 sata, S 1 sat 10. Osnove proizvodnje trajnog i svježeg mlijeka. P 1 sat, T 2 sata 11. Fermentirani mliječni napici. P 1 sat, S 1 sat, V. 2, sata, T 3 sata 12. Mikrobne kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka. P 1 sat, S 1 sat 13. Princip proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. P 2 sata 14. Prehrambena i zdravstvena vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda. P 2 sata, S 1 sat 15. Uvod u sirarstvo. Podjela sireva. P 2 sata, S 1 sat 16. Osnove proizvodnje sireva. P 2 sata 17. Grušanje i sirenje mlijeka. P 2 sata 18. Zrenje sireva. P 2 sata, S 1 sat 19. Proizvodnja maslaca. Osnove proizvodnje sladoleda. P 2 sata, S 1 sat sata Vježbe: 1. Senzorska ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda (svježe i trajno mlijeko, fermentirano mlijeko, jogurti, sirevi) 2. određivanje bakteriološke kakvoće mlijeka (resazurin test, test s metilenskim modrilom, brza proba kuhanjem, MILKBACT testovi) 3. određivanje fizikalno-kemijskih parametara u mlijeku: gustoća, udio vode, pepela, laktoze, proteina, masti 4. dokazivanje ispravnosti postupka pasterizacije (fosfataza test) 5. dokazivanje antiobiotika u mlijeku 6. izolacija kazeina u mlijeku 7. priprava albuminskih i kazeinskih sireva 8. priprava jogurta |