NAZIV PREDMETA |
Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
Doc. dr. sc. Danijela Skroza |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - Poznavanje kemijskog sastava i nutritivne važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda - rad u pogonima za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda - za provođenje nadzora procesa prerade mlijeka i kontrole kakvoće mlijeka i proizvoda od mlijeka - rad u kontrolnim laboratorijima ili prihvatnim stanicama na poslovima kontrole kemijskog sastava, organoleptike i mikrobiološke kakvoće mlijeka i proizvoda od mlijeka - rad u proizvodnim pogonima za proizvodnju sireva, nadzor procesa, kontrolu kakvoće |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - odrediti kemijski sastav i organoleptičku vrijednost mlijeka i mliječnih proizvoda - prepoznati faktore rizika za sigurnost mlijeka i mliječnih proizvoda - primijeniti znanja o procesima prerade mlijeka, jogurta i sira - primijeniti znanja o korisnim mikroorganizmima koji se koriste za proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva - definirati nutritivnu i zdravstvenu važnost mlijeka i proizvoda od mlijeka |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Uvod. Vrste mlijeka. P 1 sat 2. Kemijski sastav mlijeka: mliječna mast. P 1 sata, S. 1 sat 3. Kemijski sastav mlijeka: laktoza, proteini. P 2 sata, S. 2 sata 4. Kemijski sastav mlijeka: enzimi, vitamini i minerali. P 2 sata 5. Prehrambeni značaj mlijeka. P 1 sat, S 1 sat 6. Organoleptika mlijeka. P 1 sat 7. Uzročnici promjena u mlijeku. Vrste vrenja u mlijeku i mliječnim proizvodima. P 2 sata, S 1 sat 8. Tekući mliječni proizvodi. Mehanički postupci obrade mlijeka. P 2 sata, S 1 sat 9. Membranski postupci obrade mlijeka. P 1 sata, S 1 sat 10. Osnove proizvodnje trajnog i svježeg mlijeka. P 1 sat, T 2 sata 11. Fermentirani mliječni napici. P 1 sat, S 1 sat, V. 2, sata, T 3 sata 12. Mikrobne kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka. P 1 sat, S 1 sat 13. Princip proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. P 2 sata 14. Prehrambena i zdravstvena vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda. P 2 sata, S 1 sat 15. Uvod u sirarstvo. Podjela sireva. P 2 sata, S 1 sat 16. Osnove proizvodnje sireva. P 2 sata 17. Grušanje i sirenje mlijeka. P 2 sata 18. Zrenje sireva. P 2 sata, S 1 sat 19. Proizvodnja maslaca. Osnove proizvodnje sladoleda. P 2 sata, S 1 sat sata Vježbe: 1. Senzorska ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda (svježe i trajno mlijeko, fermentirano mlijeko, jogurti, sirevi) 2. određivanje bakteriološke kakvoće mlijeka (resazurin test, test s metilenskim modrilom, brza proba kuhanjem, MILKBACT testovi) 3. određivanje fizikalno-kemijskih parametara u mlijeku: gustoća, udio vode, pepela, laktoze, proteina, masti 4. dokazivanje ispravnosti postupka pasterizacije (fosfataza test) 5. dokazivanje antiobiotika u mlijeku 6. izolacija kazeina u mlijeku 7. priprava albuminskih i kazeinskih sireva 8. priprava jogurta |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
2.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Tijekom semestra biti će dva pismena kolokvija (parcijalna provjera znanja) u trajanju od 60 minuta. Studenti koji polože s pozitivnom ocjenom oba kolokvija, na ispitnom roku će imati usmenu provjeru znanja. Tijekom seminarskog dijela nastave studenti će izložiti zadanu temu i na temelju tog izlaganja dobiti ocjenu. U konačnu ocjenu kolegija ulazi ocjena iz oba kolokvija, ocjena seminarskog rada te ocjena usmenog ispita. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Lj. Tratnik. Mlijeko-tehnologija, biokemija i mikrobiologija. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 1998. |
3 |
|
R. Božanić, I. Jeličić, T. Bilušić. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda. Priručnik Sveučilišta u Zagrebu, Plejada, 2012. |
1 |
|
J. Havranek, V. Rupić, S. Golc-Teger. Mlijeko: od farme do mljekare. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 2003. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
E. Spreer. Milk and Dairy Products Technology, CRC Press, 1998. Y.W. Park. Bioactive Components in Milk and Dairy Products. Wiley Blackwell, 2009.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
- Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi - Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita - Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika - Samoevaluacija nastavnika Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|