NAZIV PREDMETA |
Hrana i prehrana |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Višnja Katalinić Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - razumijevanje uloge hrane za čovjeka (uloga makro i mikronutrijenata iz hrane) - stjecanje znanja o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti hrane i nepoželjnim sastojcima hrane - razumijevanje utjecaja procesa probave na apsorpciju makronutrijenata - određivanje energetske i nutritivne vrijednosti hrane i dnevnih energetskih potreba pojedinca |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - definirati ulogu najvažnijih komponenti hrane (makro i mikronutrijenata) - odrediti dnevne energetske potrebe pojedinca - izračunati indeks tjelesne mase pojedinca - izraditi plan prehrane temeljen na principima pravilne prehrane |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Uvod. Uloga hrane (2 sata) 2. Komponente hrane: Makronutrijenti (bjelančevine, masti, proteini). (6 sati) 1. 3.Mikronutrijenti (vitamini topljivi u vodi, vitamini topljivi u mastima, minerali). (4 sata) 2. 4.Probava makronutrijenata. (2 sata) 3. 5.Energetske potrebe organizma. (2 sata) 4. 6.Ne-nutritivne komponente hrane – fitokemikalije. (2 sata) 5. 7.Principi pravilne prehrane. (2 sata) 6. 8.Planiranje prehrane. (2 sata) 7. 9.Uloga prehrane u evoluciji čovjeka. (2 sata) 8. 10.Vegetarijanska i makrobiotička prehrana. (2 sata) 9. 11.Mediteranska prehrana. (2 sata) 10. 12.Alergeni iz hrane. (2 sata) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
0.5 |
Usmeni ispit |
2.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Tijekom semestra biti će dva pismena kolokvija (parcijalna provjera znanja) u trajanju od 60 minuta. Studenti koji polože s pozitivnom ocjenom oba kolokvija, na ispitnom roku će imati usmenu provjeru znanja. Tijekom seminarskog dijela nastave studenti će izložiti zadanu temu i na temelju tog izlaganja dobiti ocjenu. U konačnu ocjenu kolegija ulazi ocjena iz oba kolokvija, ocjena seminarskog rada te ocjena usmenog ispita. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
V. Katalinić: Temeljno znanje o prehrani, sveučilišni priručnik, 2011. g. |
0 |
web stranica fakulteta |
T. Bilušić: Osnove znanosti o hrani, autorizirana predavanja, KTF, 2013.g. |
0 |
web stranica fakulteta |
T. Bilušić: Dijetetika, autorizirana predavanja, KTF, 2013.g. |
0 |
web stranica fakulteta |
G. Krešić. Trendovi u prehrani, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu, Opatija, 2012. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
R. Živković: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb, 2002. J. S. Garrow, W.P.T. James: Human nutrition and dietetics. 10th Edition, Churchill Livingostone, Co. London, 2000.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
- Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi - Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita - Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika - Samoevaluacija nastavnika Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|