NAZIV PREDMETA |
Opća mikrobiologija |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Mirjana Skočibušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
2.5 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osposobljavanje studenata za razumijevanje temeljnih spoznaja iz mikrobiologije uključujući različite mikroorganizme njihovu fiziologiju, morfologiju, genetiku, ekologiju, patogenost, njihovu primjenu u biotehnologiji i zaštiti okoliša. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - objasniti strukture, raznolikost i replikaciju različitih skupina mikroorganizama - objasniti genetske mehanizme adaptacije prokariotskih mikroorgani u različitim uvjetima okoliša. - primijeniti metode fizioloških i biokemijskih testova za identifikaciju različitih skupina mikroorganizama. - prepoznati mehanizme patogenosti mikroorganizama koji uzrokuju bolesti ljudi i životinja kao i mehanizme koje koriste domaćini kako bi se obranili od patogena. - utvrditi broj mikroorganizama u uzorku i izračunati rast mikroorganizama u različitim uzorcima i u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Uvod. Povijesni razvoj mikrobiologije. (2 sata) 2. Rasprostranjenost mikroorganizama i njihova uloga u biogeokemijskim procesima u prirodi. (2 sata) 3. Eukaryotes, Archaea and Bacteria; strukture i funkcije. Morfologija, nomenklatura i klasifikacija mikroorganizama. (2 sata) 4. Osnovne strukture i funkcije prokariotske stanice. (2 sata) 5. Genetika mikroorganizama, organizacija genoma, mobilni genetički elementi. (2 sata) 6. Rast mikroorganizama i osnovni činitelji rasta; hranljive tvari, temperatura, kisik, osmotski tlak i pH. (2 sata) 7. Metaboličke aktivnosti mikroorganizama. Identifikacija mikroorganizama primjenom različitih fizioloških i biokemijskih testova. (2 sata) 8. Mikroorganizmi i oboljenja; otpornost, odnos mikrorganizma i domaćina, imunološki odgovori na infekcije. (2 sata) 9. Mehanizmi antimikrobne rezistencije na antibiotike i druge kemijske tvari. (2sata) 10. Osnovna morfološka obilježja i patogenost gljiva, kvasnica i plijesni. Bolesti uzrokovane gljivama i njhovim toksinima. (2 sata) 11. Primjena mikroorganizama u biotehnologiji. (2 sata) 12. Osnovna morfološka obilježja i ciklusi razvoja parazita. (2 sata) 13. Uloga mikroorganizama u biorazgradnji teških metala, nitrata i kloriranih ugljikovodika. (2 sata) 14. Osnovne morfološke karakteristike virusa, viroida i priona. Klasifikacija i nomenklatura virusa. Viroze. Postupci proučavanja osobina virusa. (2 sata) 15. Kontrola i suzbijanje rasta mikroorganizama fizikalnim i kemijskim metodama. (2 sata) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Nazočnost na predavanjima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice. Obavljene sve predviđene laboratorijske vježbe. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.5 |
Referat |
0.0 |
|
|