NAZIV PREDMETA |
Biotehnološki procesi |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Branka Andričić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.5 |
|
Suradnici |
Matko Maleš |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje osnovnih teorijskih znanja o biotehnologiji, ulozi i primjeni mikroorganizama i enzima u prehrambenoj i kemijskoj industriji, proizvodnji antibiotika i zaštiti okoliša. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita od studenta se očekuje da zna: - definirati pojam biotehnologije - razlikovati primarni i sekundarni metabolizam stanice i primjenu u biotehnologiji - objasniti dijagram mikrobnog rasta stanica - obrazložiti prednosti primjene izoliranih enzima u biotehnologiji - opisati osnovne tehnike cijepanja staničnih membrana u cilju dobivanja intracelularnih produkata - osnove procesa alkoholne fermentacije i proizvodnje piva, proizvodnje limunske kiseline i glutamata - objasniti proces proizvodnje PHB-a - objasniti osnove biotehnoloških procesa u zaštiti okoliša. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u biotehnološke procese (definicije i povijesni razvoj). Osnovni termini u metabolizmu stanice. Shema biotehnološkog proizvodnog postupka 2. tjedan: Uloga i sastav supstrata (podloge). Priprema i obrada supstrata. 3. tjedan: Bioreaktori (princip rada, izvedba, materijali). Uloga kisika u bioprocesima. Postupci sterilizacije supstrata, opreme, zraka. Klasifikacija procesa u bioreaktoru. 4. tjedan: Mikrobni procesi. Enzimi i enzimski procesi. 5. tjedan: Izvori enzima. Proizvodnja enzima. Kulture biljnih i životinjskih stanica. 6. tjedan: Kinetika procesa u biorekatoru. Mikrobna i enzimska kinetika. 7. tjedan: Imobilizirani enzimi. Metode imobilizacije stanica i enzima. Primjeri procesa s imobiliziranim enzimima. Provjera znanja (I. kolokvij) 8. tjedan: Obrada proizvoda u biotehnologiji (down-stream processing): odvajanje čvrsto-tekuće, oslobađanje intracelularnih produkata. 9. tjedan: Pregled industrijskih biotehnoloških procesa. Kvasci i alkoholna fermentacija. Priprema sirovina za proizvodnju piva. 10. tjedan: Proizvodnja piva (priprema vode, fermentacija, CIP). 11. tjedan: Biotehnološki procesi dobivanja limunske kiseline. Proces sinteze nisina i aminokiselina. Procesi fermentacije u sintezi antibiotika. 12 tjedan: Biogoriva (alkohol i bioplin). Biodizel (povijest, sirovine, shema procesa, karakteristike, uporaba). 13. tjedan: Biotehnološki proces dobivanja PHB-a. Proteini jednostaničnih organizama. Northerm proces. Symba proces. 14. tjedan: Biotehnološki procesi u očuvanju okoliša. Obrada otpadnih voda. Kompostiranje. Biosenzori. 15. tjedan: Ponavljanje. Provjera znanja (II. kolokvij) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.2 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
Pripreme za kolokvij iz vježbi |
0.2 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
0.8 |
Usmeni ispit |
0.8 |
|
|
Pismeni ispit |
1.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Prisustvo nastavi više od 90% honorira se sa 2 boda, a više od 80 % 1 bodom. Vježbe donose najviše 10 bodova, a obrađena tema 1-3 boda. Na ovaj način može se steći 15 bodova što u ocjeni učestvuje sa 30%. Cjelokupni ispit može se položiti preko dva kolokvija tijekom semestra. Prag prolaznosti je 50%. Svaki kolokvij u ocjeni učestvuje s 35%. U ispitnim rokovima polaže se pismeni i usmeni ispit. Prag prolaznosti je 60%. Pismeni ispit u ukupnoj ocjeni ima udio 35%, a usmeni 35%. Ocjene: 60%-70% - dovoljan, 71%-80% - dobar,81%-90% -vrlo dobar, 91%-100% - izvrstan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
C. Ratlege, B. Kristiansen, Eds. Basic Biotechnology, Cambridge University Press, Cambridge, 2006. |
1 |
kod predmetnog nastavnika |
A. Scragg, ed. Biotechnology for Engineers-Biological Systems in Technological Processes, Ellis Horwood LTD, Chichester, 1988. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
J.E. Smith, Biotechnology, Cambridge University Press, Cambridge, 2000.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
praćenje sugestija i reakcija polaznika tijekom semestra - studentska anketa |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|