Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon završetka kolegija, student/ica studenti će znati: - odabrati prikladnu kromatografsku metodu za razdvajanje komponenata smjese tvari koje su izolirane iz hrani, - odabrati odgovarajuće spektroskopske metode za kvalitativnu analizu hrane i identificirati organske spojeve od interesa, - povezati podatke iz dobivenih spektara sa strukturnim svojstvima molekule - primijeniti stečena znanja u istraživačkim projektima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Kromatografska odvajanja; Priprema uzorka. Kromatografija hlapljivih (eterična ulja, pesticidi,…) i nehlapljivih (flavonoidi, aminokiseline, šećeri,...) spojeva. 2. tjedan: Spektrometrija masa; Metode ionizacije i maseni ionizatori. MS/MS metodologije. 3. tjedan: Primjeri različitih klasa organskih spojeva. 4. tjedan: Primjena u analizi spojeva u vinima, alkoholnim pićima, sokovima, eteričnim uljima, i sl. (analiza terpena, norizoprenoida, flavonoida, glukozinolata, pesticida,...).. 5. tjedan: Spektroskopske metode analize; Elektromagnetsko zračenje. Spektroskopske tehnike koje se koriste u identifikaciji organskih spojeva. 6. tjedan: Ultraljubičasta i vidljiva spektroskopija (UV/Vis); Što je kromofor i učinak konjugacije. 7. tjedan: Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva u analizi hrane (fenoli, flavonoidi, antocijani, pigmenti,...). I. Parcijalni ispit (pismeni, 1 sat i 15 min) 8. tjedan: Infracrvena spektroskopija (IR). Uvod (IR, NIR, Raman). 9. tjedan Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva. 10. tjedan Primjeri FTIR spektara u kvalitatitivnoj analizi i kontroli različite hrane (meso i mesni proizvodi, riba i vezani proizvodi, voće i povrće, mliječni proizvodi i žitarice). 11. tjedan: Nuklearna magnetska rezonancija (NMR). Osnovni principi. 12. tjedan: 1H NMR Kemijski pomak. Spin-spin cijepanje. Kvantitativnost. 13. tjedan: 13C NMR. Kemijski pomak. 2D NMR. 14. tjedan: Primjeri spektara različitih klasa organskih spojeva. 15. tjedan: Primjena NMRa (primjeri spektara) u kontroli kvalitete biljnih ulja, određivanju masti, vlage i šećera u prirodnim proizvodima (zrelost i kvaliteta voća i povrća), sadržaja ulja i vlage u žitaricama, utvrđivanje autentičnosti voćnih sokova i vina, karakterizacija proteina i šećera, i sl... II. Parcijalni ispit (pismeni, 1 sat i 15 min) Vježbe: Kromatografija (TLC, GC, i/ili HPLC)(razdvajanje složene smjese hlapljivih i nehlapljivih spojeva – eterična ulja, flavonoidi, pigmenti, i sl.) i spektrometrija masa.; UV/VIS apsorpcijska spektroskopija.; IR spektroskopija: snimanje spektara smjesa odabranih krutih i tekućih spojeva. (eterična ulja, flavanoidi); NMR spektroskopija. Analiza NMR spektara (1H i 13C NMR) odabranih metabolita korištenjem programske podrške SPINWORKS. Analiza dobivenih IR, MS, NMR spektara i usporedba sa spektrima u bazama podataka dostupnim na Internetu (SDBS, NIST,...). |