Ciljevi predmeta |
Kolegij daje uvid u pojam funkcionalne hrane i nutraceutika, uključujući njihovu podjelu, utjecaj na ljudsko zdravlje, razvoj takvih proizvoda i zakonske propise. Glavni fokus kolegija je na analizi, kemijskom sastavu, postupcima prerade, bioraspoloživosti, te zdravstvenim učincima bioaktivnih spojeva iz hrane, a studenti će naučiti koji sastojci čine pojedinu namirnicu funkcionalnom, te bolje upoznati njen kemijski sastav i fiziološke učinke. |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali: - znati temeljne pojmove vezane za funkcionalnu hranu i nutraceutike, - definirati glavne nutritivne komponente i specifičnu funkcionalnu hranu, - opisati glavne zdravstvene učinke funkcionalne hrane i nutraceutika, - opisati glavne biološke aktivnosti, - poznavati osnovne zakonske propise. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Funkcionalna hrana i nutraceutici: Povijest i definicije; 2. tjedan: Kategorije funkcionalne hrane 3. tjedan: Prehrana i zdravlje (bolesti povezane sa prehranom, bioraspoloživost, posebni zdravstveni problemi ...) 4. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni ugljikohidrati 5. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni proteini, peptidi i lipidi 6. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Bioaktivni karotenoidi 7. tjedan: Nutritivne komponente hrane: Sekundarni biljni metaboliti 8. tjedan: Ostale ne-nutritivne komponente I. kolokvij 9. tjedan: Specifična funkcionalna hrana: soja, voće i povrće 10. tjedan: Specifična funkcionalna hrana: mlijeko i mliječni proizvodi, riba, meso, ostala hrana i njeni sastojci 11. tjedan: Biološka aktivnost (antioksidativna svojstva, antimikrobna aktivnost, antikancerogena aktivnost, antiupalna svojstva, kardiovaskularni učinci, zaštitno djelovanje na želudac i jetru, djelovanje protiv pretilosti i antidijabetička aktivnost ...) 12. tjedan: Zdravstveni učinci funkcionalne hrane / sastojaka 13. tjedan: Trenutni i budući trendovi u proizvodnji funkcionalne hrane i nutraceutika 14. tjedan: Tehnologije proizvodnje 15. tjedan: Ekonomski aspekti, percepcija javnosti, zakonska regulativa i etička pitanja II. kolokvij Vježbe: Izolacija, pročišćavanje i identifikacija bioaktivnih komponenata/frakcije iz odabrane hrane (npr. pojedini pigmenti, šećeri, terpeni, tioli, fenolni spojevi...), Određivanje antioksidacijske aktivnosti (npr. metode ORAC, FRAP, DPPH, BR, kelatiranje, ...) - određivanje antimikrobne aktivnosti (disk-difuzijska metoda, određivanje minimalne inhibitorne koncentracije), Pokazna vježba: enzimska inhibicija izoliranih frakcija/spojeva (acetilkolin esteraza, butirilkolin esteraza), vazodilatacijski učinci, antikancerogeni učinci,... |