Metode analize hrane

NAZIV PREDMETA Metode analize hrane

Kod

KTK310

Godina studija

3.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Josipa Giljanović

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

30

0

Status predmeta

Izborni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU analize hrane.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

Položena Opće Biologija; Analitička kemija; Organska kemija; Mikrobiologija Hrane

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog ispita studenti će znati:
- izdvojiti i točno imenovati metodu kojom će odrediti pojedini osnovni sastojak u hrani
- definirati i isplanirati odabranu metodu,
- sastaviti ili konstruirati aparaturu i praktično provesti metodu,
- znati izračunati i interpretirati dobiveni rezultat
- usporediti metodu sa sličnim metodama i adekvatno je vrednovati
- procijeniti da li je ona pogodna i za druge namjene i u tu svrhu je preporučiti
- izvesti zaključke iz korištene odabrane metode.
- napisati analitičko izvješće

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Opis i pregled sadržaja predmeta. Definicije, Uvod u analizu hrane. Hrvatski i međunarodni propisi. Standardi
2. tjedan: Ocjena analitičkih podataka, analitičko izvješće.
3. tjedan: Uzorkovanje i priprema uzorka.
4. tjedan: Određivanje osnovnih sastojaka hrane: voda, određivanje vode: metode određivanja
5. tjedan: pepeo, mineralne tvari, određivanje pepela i mineralnih tvari: metode određivanja
6. tjedan:. bjelančevina, metode određivanja, određivanje dušika, određivanje pojedinačnih aminokiselina
7. tjedan:. Provjera znanja (I. parcijalni test).
8. tjedan:. Masti; metode određivanja, ekstrakcijske metode
9. tjedan: . ugljikohidrati; podjela, metode određivanja.
10. tjedan: vitamini, podjela metode određivanja.
11. tjedan: Principi i primjena izabranih analitičkih tehnika: metode razdvajanja u analizi hrane,
1. 12 tjedan. Principi i primjena optičkih metoda u analizi hrane
12. tjedan:. Principi i primjena elektroanalitičkih metoda u analizi hrane
13. tjedan:. Principi i primjena senzorskih metoda u analizi hrane
14. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni test teorijske i seminarske građe).
2. Vježbe:
3. Određivanje vode.; Određivanje pepela i mineralnih tvari; Određivanje dušika; Određivanje masti; Određivanje ugljikohidrata; Određivanje vitamina; UV/VIS spektroskopija; AAS, IR spektroskopija, Potenciometrija,

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0

Laboratorijske vježbe

1.0

Esej

0.0

Seminarski rad

0.0