Upravljanje kvalitetom

NAZIV PREDMETA Upravljanje kvalitetom

Kod

KTK302

Godina studija

3.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Josipa Giljanović

Bodovna vrijednost (ECTS)

5.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

30

0

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

15 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU analize hrane.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

Položena Opće Biologija; Analitička kemija; Organska kemija; Mikrobiologija Hrane

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog ispita studenti će znati:
– Osnove međunarodne, europske i hrvatske legislativi na području sigurnosti hrane,
– Razumjeti teoriju i praksu upravljanja kakvoćom hrane, te implementirati sustav kakvoće
– Razumjeti i znati primijeniti alate upravljanja
– znat će provesti analizu stanja u objektu subjekta u poslovanju s hranom,
– Poznavati HACCP, preduvijetne programe i osigurati primjenu i izraditi dokumentaciju
– Poznavati ISO 9000, ISO 22000, IFS, BRC, 17025 te sustav akreditacije

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Opis i pregled sadržaja predmeta. Uvod - sigurnost hrane i sustavi upravljanja sigurnošću hrane: Seminar: sigurnost hrane, i Sustavi upravljanja kvalitetom
2. tjedan: Međunarodna, europska i hrvatska legislativa na području sigurnosti hrane; Seminar: Sustavi upravljanja kvalitetom
3. tjedan: upravljanje ukupnom kvalitetom, TQM; Seminar: alati, PDC ciklus
4. tjedan: Sigurnost hrane; Sustavi upravljanja sigurnošću hrane; Seminar: primjena sustava sigurnosti hrane, preduvjeti
5. tjedan: Preduvjetni programi (PRP) Uspostava, dokumentiranje i primjena preduvjetnih programa; Seminar: Uspostava, dokumentiranje i primjena preduvjetnih programa
6. tjedan:.sljedivost i povlačenje proizvoda; Seminar: sljedivost i povlačenje i opoziv proizvoda
7. tjedan:.Provjera znanja (I. parcijalni test).
8. tjedan: Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava; Seminar: HACCP
9. tjedan: Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava; Seminar: HACCP
10. tjedan:. Audit, certifikacija, recertifikacija ; Seminar: Audit, certifikacija, recertifikacija
11. tjedan: sustav akreditacije; Seminar: akreditacija
1. 12 tjedan. Osnovni koncept norme ISO 9001 i ISO 22000; Seminar: primjena normi ISO 9001 i ISO 22000
12. tjedan:. Osnovni koncept BRC norme, Osnovni koncept IFS norme ; Seminar: primjena normi BRC i IFS
13. tjedan:. Autohtoni proizvodi; prijava, dokumentacija i zaštita; Seminar: izrada dokumentaciji i prijava
2. 15. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni).

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0