NAZIV PREDMETA |
Upravljanje kvalitetom |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Josipa Giljanović |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
15 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU analize hrane. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Položena Opće Biologija; Analitička kemija; Organska kemija; Mikrobiologija Hrane |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita studenti će znati: – Osnove međunarodne, europske i hrvatske legislativi na području sigurnosti hrane, – Razumjeti teoriju i praksu upravljanja kakvoćom hrane, te implementirati sustav kakvoće – Razumjeti i znati primijeniti alate upravljanja – znat će provesti analizu stanja u objektu subjekta u poslovanju s hranom, – Poznavati HACCP, preduvijetne programe i osigurati primjenu i izraditi dokumentaciju – Poznavati ISO 9000, ISO 22000, IFS, BRC, 17025 te sustav akreditacije |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Opis i pregled sadržaja predmeta. Uvod - sigurnost hrane i sustavi upravljanja sigurnošću hrane: Seminar: sigurnost hrane, i Sustavi upravljanja kvalitetom 2. tjedan: Međunarodna, europska i hrvatska legislativa na području sigurnosti hrane; Seminar: Sustavi upravljanja kvalitetom 3. tjedan: upravljanje ukupnom kvalitetom, TQM; Seminar: alati, PDC ciklus 4. tjedan: Sigurnost hrane; Sustavi upravljanja sigurnošću hrane; Seminar: primjena sustava sigurnosti hrane, preduvjeti 5. tjedan: Preduvjetni programi (PRP) Uspostava, dokumentiranje i primjena preduvjetnih programa; Seminar: Uspostava, dokumentiranje i primjena preduvjetnih programa 6. tjedan:.sljedivost i povlačenje proizvoda; Seminar: sljedivost i povlačenje i opoziv proizvoda 7. tjedan:.Provjera znanja (I. parcijalni test). 8. tjedan: Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava; Seminar: HACCP 9. tjedan: Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava; Seminar: HACCP 10. tjedan:. Audit, certifikacija, recertifikacija ; Seminar: Audit, certifikacija, recertifikacija 11. tjedan: sustav akreditacije; Seminar: akreditacija 1. 12 tjedan. Osnovni koncept norme ISO 9001 i ISO 22000; Seminar: primjena normi ISO 9001 i ISO 22000 12. tjedan:. Osnovni koncept BRC norme, Osnovni koncept IFS norme ; Seminar: primjena normi BRC i IFS 13. tjedan:. Autohtoni proizvodi; prijava, dokumentacija i zaštita; Seminar: izrada dokumentaciji i prijava 2. 15. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni). |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
2.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
0.5 |
|
|
Pismeni ispit |
0.5 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Cjelokupni ispit može se položiti preko dva parcijalna testa tijekom semestra. Prag prolaznosti je 60%. Svaki kolokvij u ocjeni učestvuje s 50%. Prisutnost predavanjima od 80 do 100% je 10% ocjene. U ispitnim rokovima polaže se pismeni i usmeni ispit. Prag prolaznosti je 60%. Položeni jedan parcijalni test iz bilo kojeg dijela (prethodna aktivnost) vrijedi u cijeloj tekućoj akademskoj godini. Pismeni ispit ima udio 50%, a usmeni 50%. Studenti koji nisu položili ispit putem parcijalnih testova polažu ispit preko pismenog, i usmenog ispita u redovitim ispitnim rokovima. Prag prolaznosti je 60 %, a pojedini oblik ispita učestvuje u ocjeni s po 50%. Ocjene: 60%-69% - dovoljan, 70%-79% - dobar, 80%-89% -vrlo dobar, 90%-100% - odličan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Zakoni, Pravilnici, Norme (ISO 9000, ISO 17025, ISO 22000; IFS, BRC,) |
6 |
|
Nastavni materijali pripremljeni za kolegij, 3. Uputstva za seminar i vježe (interni materijali) |
0 |
na web-stranici Zavoda za analitičku kemiju |
J.M. Juran, Frank M Gryna: Quality planning and analysis/ Planiranje i analiza kvalitete/. Mate, Zagreb, 1999 |
0 |
|
John M. Kelly: Upravljanje ukupnom kvalitetom (Total Quality Management), Potecon, Zagreb, 1997 |
0 |
e- learning; www.foodlinks.eu |
V. Turčić: HACCP i higijena namirnica.Vlatka Turčić, Zagreb |
0 |
|
|
Dopunska literatura |
P.A.Luning, W.J.Marcelis, W.M.F. Jogen: Food Quality management, a techno-management approach,Wageningen Pres,Wageningen, 2002. G. J. Andres Vasconcellos, Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach, CRC Press, 2003; Inteaz Alli ,Food Quality Assurance: Principles and Practices, CRC Press, 2003
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
praćenje sugestija i reakcija polaznika tijekom semestra studentska anketa |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|