NAZIV PREDMETA |
Hrana i prehrana |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Višnja Katalinić Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - razumijevanje uloge hrane za čovjeka (uloga makro i mikronutrijenata iz hrane) - stjecanje znanja o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti hrane i nepoželjnim sastojcima hrane - razumijevanje utjecaja procesa probave na apsorpciju makronutrijenata - određivanje energetske i nutritivne vrijednosti hrane i dnevnih energetskih potreba pojedinca |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - definirati ulogu najvažnijih komponenti hrane (makro i mikronutrijenata) - odrediti dnevne energetske potrebe pojedinca - izračunati indeks tjelesne mase pojedinca - izraditi plan prehrane temeljen na principima pravilne prehrane |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Uvod. Uloga hrane (2 sata) 2. Komponente hrane: Makronutrijenti (bjelančevine, masti, proteini). (6 sati) 1. 3.Mikronutrijenti (vitamini topljivi u vodi, vitamini topljivi u mastima, minerali). (4 sata) 2. 4.Probava makronutrijenata. (2 sata) 3. 5.Energetske potrebe organizma. (2 sata) 4. 6.Ne-nutritivne komponente hrane – fitokemikalije. (2 sata) 5. 7.Principi pravilne prehrane. (2 sata) 6. 8.Planiranje prehrane. (2 sata) 7. 9.Uloga prehrane u evoluciji čovjeka. (2 sata) 8. 10.Vegetarijanska i makrobiotička prehrana. (2 sata) 9. 11.Mediteranska prehrana. (2 sata) 10. 12.Alergeni iz hrane. (2 sata) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|