NAZIV PREDMETA |
Vježbe iz opće mikrobiologije |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Mirjana Skočibušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
1.5 |
|
Suradnici |
Doc. dr. sc. Ana Maravić |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Laboratorijske vježbe kao sastavna komponenta kolegija iz mikrobiologije omogućiti će studentima stjecanje osnovnih vještina i tehnika uključujući rad u sterilnim uvjetima, praćenje rasta mikroorganizama i mnogih dijagnostičkih postupaka u identifikaciji. Procijeniti kako se fizičke i kemijske metode mogu koristiti za kontrolu rasta različitih vrsta mikroorganizama. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon uspješno savladanih vježbi moći: - analizirati obilježja različitih mikroorganizama u smislu stanične anatomije, fiziologije, raznolikost i replikacije različitih skupina mikroorganizama. - primijeniti metode fizioloških i biokemijskih testova za identifikaciju različitih grupa mikroorganizama. - usvojiti odgovarajuće mikrobiološke laboratorijske tehnike koje uključuju mikroskopiju, biokemijske testove i dijagnostičke medije za karakterizaciju mikroorganizma značajnih za ljudsko zdravlje i biotehnologiju. - utvrditi broj mikroorganizama u uzorku i izračunati rast mikroorganizama u različitim uzorcima i u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Sigurnost i uvjeti rada u mikrobiološkom laboratoriju. Osnovne metode, upotreba i briga o mikroskopu. Mikroskopske mjerenja. (2 sata) 2. Uvod u načela laboratorijskih metoda u mikrobiologiji. (2 sata) 3. Osnovne tehnike rada u aseptičnim uvjetima, metode priprave i bojenjem različitih pripravaka. (2 sata) 4. Priprema hranjivih medija 5. Osnovna obilježja bakterijskih kultura. Upotreba medija za izolaciju čistih kultura. (2 sata) 6. Izolacija čistih kultura različitih mikroorganizama, te korištenje različitih metoda izolacije i identifikacije. (2 sata) 7. Biokemijska obilježja bakterija - fermentacija ugljikohidrata, Dvostruki šećeri (TSI) agar, IMViC test, API trake (2 sata). 8. Osnovne makro i mikromorfološke karakteristike kvasaca i plijesni. Uzgoj kvasaca i plijesni na hranjivim podlogama, izolacije i identifikacije. (2 sata) 9. Osnovna obilježja parazita. Uzorkovanje i priprema uzoraka za identifikaciju parazita. (2 sata) 10. Učinak temperature i pH na mikroorganizme. (2 sata) 11. Zahtjevi bakterija za atmosferskim kisikom. Uzgoj anaerobnih bakterija. (2 sata) 12. Inhibicijsko djelovanje teških metala *. Inhibicijsko djelovanje dezinfekcijskih sredstava. (2 sata) 13. Ispitivanje osjetljivosti na antibiotike:.Antibiogram (2 sata) 14. Metode za određivanje broja bakterija u različitim uzorcima hrane, metoda razrjeđivanja, spektrofotometrijska metoda i membranska filtracija. (2 sata) 15. Primjena različitih metoda za određivanje broja bakterija u različitim uzorcima vode za piće i otpadnih voda (2 sata) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Obavljene sve predviđene laboratorijske vježbe. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.5 |
Referat |
0.0 |
|
|