NAZIV PREDMETA |
Ekološka proizvodnja hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
Doc. dr. sc. Danijela Skroza |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Pojam ekološke poljoprivrede ne obuhvaća samo proizvodnu zdrave hrane (hrane u kojoj se ne koriste nikakva umjetna gnojiva, kemikalije i pesticidi ili hormoni) već je to zapravo koncept održivog gospodarenja koji obuhvaća uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane, sirovina, a uključuje sve ekološki, gospodarski i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode kojima se nastoji iskoristiti potencijal određenog gospodarstva. Cilj kolegija je upoznavanje studenata s zakonskim regulativama koji vrijede u RH i EU u proizvodnji i preradi ekološke hrane. Kroz nekoliko primjera ekološkog uzgoja namirnice i/ili proizvoda upoznat će se s izborom sorte / pasmine, kontrolom bolesti i štetnika, uvjetima uzgoja, uvjetima skladištenja, načinom prerade, pakiranja i prezentiranja pojedinih ekoloških proizvoda. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po završetku kolegija studenti će: - znati principe ekološke proizvodnje i kontrole hrane u okviru zakonskih odredbi, - biti sposoban analizirati i kontrolirati cijeli proces uzgoja, prerade i kontrole, - imati osnovna znanja o uvođenju novih metoda, ideja i dostignuća u ekološkoj proizvodnji, - biti sposoban razvijati nove proizvode u skladu sa važećom zakonskom regulativom. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Ekološka poljoprivreda (ekološka proizvodnja, ekološki proizvod) 2. tjedan: Ekološka proizvodnja hrane - definicija, usporedba s konvencionalnom proizvodnjom, ciljevi, zakonska regulativa 3. tjedan: Ekološka proizvodnja hrane - principi proizvodnje, skladištenje, način prerade, pakiranja i prezentacija proizvoda 4. tjedan: Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj i svijetu 5. tjedan: Zakonska regulativa o ekološkoj proizvodnji u RH i EU (zakonske odredbe, pravilnici, dopune i izmjene zakona, itd.) Provjera znanja - I kolokvij 6. tjedan: Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja 7. tjedan: Ekološka proizvodnja začinskog bilja 8. tjedan: Ekološka proizvodnja voća i voćnih sokova 9 tjedan: Ekološka proizvodnja povrća 10. tjedan: Ekološka proizvodnja maslina 11. tjedan: Ekološka proizvodnja žitarica i pekarskih proizvoda 12. tjedan: Ekološki uzgoj gljiva 13. tjedan: Ekološko vinogradarstvo i ekološka proizvodnja vina 14 tjedan: Ekološka proizvodnja životinjskih proizvoda - pčelarstvo, proizvodnja u ribarstvu i akvakulturi 15. tjedan: Ekološka proizvodnja životinjskih proizvoda - proizvodnja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda) Provjera znanja - II kolokvij Seminari: Rukovanje s namirnicama nakon branja i priprema za preradu; Sigurnost pri proizvodnji hrane (HACCP, Hazard Analysis ...); Fermentacija i enzimi u ekološkoj proizvodnji; Pakiranje eko proizvoda i izrada deklaracije; Zakonske regulative vezane uz ekološku proizvodnju odabranog proizvoda; Prezentacija studenskih seminarskih radova na odabranu temu |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, seminarima, konzultacijama, pretraživanju literature. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
2.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita, seminara i laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Zakonski propisi iz područja ekološke proizvodnje hrane u RH i EU |
0 |
Web |
S. Wright: Handbook of Organic Food Processing and Production, First Edition, Springer Science + Business Media, B.V., London, 1994. |
0 |
DA |
J. G. Brennan, S. Alistair: Food Processing Handbook, Volume 1, Second edition. Wiley-VCH, UK, 2012. |
0 |
DA |
|
Dopunska literatura |
Odabrani znanstveni članci.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|