NAZIV PREDMETA |
Suvremene metode pakiranja hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osposobiti studenta za razumijevanje i realizaciju novih tehnika pakiranja hrane u skladu s karakteristikama prehrambenih proizvoda i zahtjevima tržišta |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - definirati osnovne funkcije ambalaže - opisati različite vrste materijala za pakiranje hrane koje su danas u upotrebi - opisati potencijalni rizik vezan za mogućnost kontaminacije hrane - opisati razvoj i karakteristike modernih ambalažnih materijala - objasniti principe i procese povezane s novim tehnikama pakiranja kao što su aseptično, aktivno i inteligentno pakiranje, te pakiranje u modificiranoj atmosferi. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod. Funkcije pakiranja. Ambalažni materijali i oblici. 2. tjedan: Aseptično pakiranje hrane. Sterilizacija površine materijala koji je u dodiru s hranom. 3. tjedan: Sustavi za aseptično pakiranje. Kontrola kvalitete aseptičnog pakiranja. 4. tjedan: Ambalaža za pakiranje hrane koja se priprema u mikrovalnoj pećnici. 5. tjedan: Vakuum pakiranje. 6. tjedan: Aktivno pakiranje: razvoj i definicija. Sustavi za aktivno pakiranje. Samozagrijavajuća i samohladeća ambalaža. 7. tjedan: Materijali za aktivno pakiranje, apsorberi kisika i etilena, antioksidativno pakiranje, antimikrobno pakiranje, apsorberii/emiteri arome i mirisa. Provjera znanja (I. kolokvij) 8. tjedan: Inteligentno pakiranje, Pokazatelji kvalitete proizvoda: pokazatelji svježine, vrijeme-temperatura pokazatelji, pokazatelji koncentracije plina, radio frekvencijska identifikacija, biosenzori. 9. tjedan: Jestivi ambalažni materijali: polisaharidi, lipidi, proteini, kompozitni materijali. Dodatci filmovima. Bionanokompoziti. Primjena materijala. 10. tjedan: Biomaterijali i biorazgradljivi ambalažni materijali: podjela i definicija razgradljivosti. Okso-biorazgradljivi materijali, škrob, hemiceluloza, hitin, polilaktid, biopolietilen, biopoli(etilen-tereftalat), poli(hidroksialkanoati) 11. tjedan: Svojstva biomaterijala za ambalažu: barijerna i mehanička svojstva.Ograničenja i metode za poboljšanje funkcionalnosti . Primjena. 12. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP): uvod, razvoj i principi. Plinovi koje se upotrebljavaju za MA. Metode realizacije MA: aktivna i pasivna MAP. 13. tjedan: Oprema za MAP. Ambalaža za MAP. Mikrobiologija i sigurnost MAP. Primjena. 14. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi: svježe meso i hrana iz mora, voće i povrće. 15. tjedan: Ambalaža i održivi razvoj: trendovi i inovacije. Procjena cjeloživotnog ciklusa ambalaže. Provjera znanja (II. kolokvij) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima (min. 70 %), laboratorijskim vježbama (100 %), izrada i prezentacija seminarskog rada |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
2.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
1.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
KONTINUIRANO VREDNOVANJE putem dva kolokvija tijekom semestra: Nazočnost na nastavi, A1(uspješnost=70 -100 %), udjel u ocjeni, k1 =0,1 Seminarski rad +prezentacija, A2(uspješnost=60 -100 %), udjel u ocjeni, k2 =0,20 I. kolokvij, A3 (uspješnost=60 -100 %), udjel u ocjeni, k3 =0,35 II. kolokvij, A4 (uspješnost=60 -100 %), udjel u ocjeni, k4 =0,35 OCJENA (%) = 0,10A1+0,20A2 + 0,35A3+ 0,35A4 ZAVRŠNO VREDNOVANJE putem cjelovitog pisanog i usmenog ispita provodi se u redovitim ispitnim rokovima kroz 4 ispitna termina: Aktivnosti A1 i A2 vrednuju se na isti način kako je gore navedeno. Pisani ispit, A5 (uspješnost=60 -100 %), udjel u ocjeni, k5 =0,30 Usmeni ispit, A6 (uspješnost=60 -100 %), udjel u ocjeni, k6 =0,40 OCJENA (%) = 0,10A1+0,20A2 + 0,30A5 + 0,40A6 Ocjene: 60 -70 % - dovoljan (2); 71-80 % - dobar (3); 81-90 % - vrlo dobar (4); 91-100 % - izvrstan (5). Ukoliko je student položio samo jedan kolokvij (**) tijekom kontinuirane provjere pristupa polaganju cjelovitog ispita (*) u redovitim ispitnim rokovima a položeni dio gradiva mu se priznaje do kraja akademske godine kao dio pisanog ispita. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
I. Vuković, K. Galić, M. Vereš: Ambalaža za pakiranje namirnica, Tectus, Zagreb, 2007. |
1 |
|
G. L. Robertson: Food packaging, CRC Press, Boca Raton, 2013. |
1 |
|
R. Ahvenainen: Novel food packaging techniques, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2003. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
N. Stipanelov Vrandečić: Ambalaža, recenzirana interna skripta, Kemijsko tehnološki fakultet, Split, 2010. Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, NN/2005. Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredni dodir s hranom, NN/2008.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|