NAZIV PREDMETA |
Prerada citrusa |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
Doc. dr. sc. Danijela Skroza |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Studenti će steći osnovna praktična znanja o citrusima, njihovom nutritivnom značaju, načinima prerade te glavne grupe proizvoda od citrusa. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog predmeta studenti će: - poznavati osnovne karakteristike ploda citrusa (taksonomiju, morfologiju, i fiziologiju) - moći demonstrirati temeljne postupke u proizvodnji soka od citrusa - poznavati kemijski sastav i svojstva te načine dobivanja eteričnih ulja citrusa - znati druge proizvode od citrusa i osnove njihovih proizvodnih postupaka kao i nusproizvode koji u tim postupcima nastaju |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijest i značaj citrusa. 2. tjedan: Tehnološki razvoji industrije citrusa. 3. tjedan: Opis voća od citrusa. Kemijski sastav i svojstva citrusa. 4. tjedan: Prerada citrusa. 5. tjedan: Tehnologija proizvodnje soka. Standardi (Codex). 6. tjedan: Procesne tehnike i izvedbe u proizvodnji soka 7. tjedan: Kemijske reakcije u procesu proizvodnje soka. 8. tjedan: Drugi proizvodi od citrusa. 9. tjedan: Nutritivna vrijednost citrusa. 10. tjedan: Proizvodnja esencijalnih ulja od citrusa. 11. tjedan: Sporedni proizvodi u proizvodnji. 12. tjedan: Kontrola kakvoće. Zakonski propisi. 13. tjedan: Karakterizacija esencijalnih ulja od citrusa. 14. tjedan: Sadašnja i buduća primjena esencijalnih ulja od citrusa. 15. tjedan: Terapeutska svojstva esencijalnih ulja. Vježbe: Izolacija i kemijska karakterizacija eteričnog ulja iz kore citrusa; Proizvodnja pektina; Proizvodnja sokova od citrusa i želiranih proizvoda; Proizvodnja arancina |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
|
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.3 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
Priprema za laboratorijske vje |
0.2 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
2.0 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita, seminara i laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Z. Berk: Citrus processing, 1st Ed.,Academic press, Elsevier Inc, 2016. |
0 |
DA |
I.A. Khan: Citrus Genetics, Breeding and Biotechnology, CAB, UK, 2007. |
0 |
DA |
G. Dugo, L. Mondello: Citrus Oils Composition, Advanced Analytical Techniques, Contaminants, and Biological Activity, CRC Press, 2011. |
0 |
DA |
|
Dopunska literatura |
G. Dugo, A. Di Giacomo: Citrus The genus citrus, Taylor&Francis, London, 2002. B. S. Patil, N. D. Turner, E. G. Miller, J. S. Brodbelt: Potential Health Benefits of Citrus, American Chemical Society, Washington, DC 2006. D. A. Kimball: Citrus processing. A complete guide, Sec. ed. C.H.I.P.S., 1999.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|