Prerada citrusa

NAZIV PREDMETA Prerada citrusa

Kod

KTM214

Godina studija

2.

Nositelj/i predmeta

Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Doc. dr. sc. Danijela Skroza

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

15

0

Status predmeta

Izborni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Studenti će steći osnovna praktična znanja o citrusima, njihovom nutritivnom značaju, načinima prerade te glavne grupe proizvoda od citrusa.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog predmeta studenti će:
- poznavati osnovne karakteristike ploda citrusa (taksonomiju, morfologiju, i fiziologiju)
- moći demonstrirati temeljne postupke u proizvodnji soka od citrusa
- poznavati kemijski sastav i svojstva te načine dobivanja eteričnih ulja citrusa
- znati druge proizvode od citrusa i osnove njihovih proizvodnih postupaka kao i nusproizvode koji u tim postupcima nastaju

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Povijest i značaj citrusa.
2. tjedan: Tehnološki razvoji industrije citrusa.
3. tjedan: Opis voća od citrusa. Kemijski sastav i svojstva citrusa.
4. tjedan: Prerada citrusa.
5. tjedan: Tehnologija proizvodnje soka. Standardi (Codex).
6. tjedan: Procesne tehnike i izvedbe u proizvodnji soka
7. tjedan: Kemijske reakcije u procesu proizvodnje soka.
8. tjedan: Drugi proizvodi od citrusa.
9. tjedan: Nutritivna vrijednost citrusa.
10. tjedan: Proizvodnja esencijalnih ulja od citrusa.
11. tjedan: Sporedni proizvodi u proizvodnji.
12. tjedan: Kontrola kakvoće. Zakonski propisi.
13. tjedan: Karakterizacija esencijalnih ulja od citrusa.
14. tjedan: Sadašnja i buduća primjena esencijalnih ulja od citrusa.
15. tjedan: Terapeutska svojstva esencijalnih ulja.
Vježbe: Izolacija i kemijska karakterizacija eteričnog ulja iz kore citrusa; Proizvodnja pektina; Proizvodnja sokova od citrusa i želiranih proizvoda; Proizvodnja arancina

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

 

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

0.3

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0

Priprema za laboratorijske vje

0.2

Esej

0.0

Seminarski rad

0.5