NAZIV PREDMETA |
Etnobotanika |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
|
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
5 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje znanja o značaju biljaka u biosferi, samoniklim i kultiviranim biljkama i njihovom značaju u prehrani čovjeka |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Student će nakon procesa učenja znati: - objasniti značaj biljaka u biosferi - analizirati povezanost čovjeka i biljaka od samog njegovog nastanka do danas - objasniti značaj kultiviranja biljaka - prepoznati najčešće vrste žitarica, njihovo podrijetlo i objasniti njihov značaj za čovjeka - navesti najčešće vrste mahunarki, njihovo podrijetlo te nutritivnu vrijednost - razlikovati najčešće vrste povrća, navesti njihovo podrijetlo i objasniti primjenu u prehrani čovjeka - samoniklo jestivo bilje - analizirati raznolikost različitih vrsta i sorti voća, navesti njihovo podrijetlo i opisati nutritivne vrijednosti u prehrani čovjeka - opisati mitološke zanimljivosti za različite vrste voća - navesti različite vrste uživala, kava, čaj i kakao i njihov utjecaj na prehranu čovjeka - analizirati proces nastanka različitih pića i njihov utjecaj na zdravlje čovjeka - klasificirati najčešće biljke u sklopu različitih bioma na Zemlji te analizirati njihov značaj i primjenu u gospodarstvu - analizirati najčešće biljke koje se koriste kao začini - razlikovati otrovne biljke i analizirati utjecaj njihovih otrova na čovjeka - objasniti transgene biljke i njihov utjecaj na bioraznolikost |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Značaj biljaka za čovjeka, 2. tjedan: Biljke kao hrana, kultiviranje biljaka 3. tjedan: Biljke u funkciji prehrane 4. tjedan: Žitarice 5. tjedan: Mahunarke i povrće 6. tjedan: Voće 7. tjedan: Samoniklo jestivo bilje 8. tjedan: Kava, čaj, kakao 9. tjedan: Alkoholna pića 10. tjedan: Drvo i biljna vlakna 11. tjedan: Začini 12. i 13. tjedan: Otrovne tvari 13. tjedan: Psihoaktivne tvari 14. tjedan: Transgene biljke 15. tjedan: II. Kolokvij Seminari: Obrada odabranih tema koje prate sadržaj predavanja i rasprava Terenska nastava: Upoznavanje i herbariziranje i fotografiranje biljaka u bližem okolišu |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Pohađanje nastave, izrada seminarskog rada na temu po izboru, herbarij ispit |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
Terenska nastava |
0.5 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.5 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Seminar - 10 % Herbarij i fotografije biljaka – 10% Usmeni ispit - 80 % |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
T. Nikolić: Sistematska botanika, raznolikost i evolucija biljnog svijeta. Alfa, Zagreb, 2013. |
1 |
DA |
L. Luczaj i sur.: Wild vegetable mixed sold in the markets of Dalmatia (Southern Croatia), Journal of etnobiology and etnomedicine. 9 (2013) 1-12. |
0 |
DA |
L. Luczaj i sur.: Wild food plant used in the villages of the Lake Vrana Nature Park (northen Dalmatia, Croatia). Acta Soc.Bot. 82 (2013) 275-281. |
0 |
DA |
G. Mateljan: Najzdravije namirnice svijeta, Profil, Zagreb, 2009. |
0 |
DA |
F. Ehrendorfer, K. Mägdefrau: Sistematika, evolucija i geobotanika, Udžbenik botanike. Školska knjiga, Zagreb, 1984. |
0 |
DA |
D. von Denfer, H. Ziegler: Morfologija i fiziologija, udžbenik botanike. Školska knjiga, Zagreb, 1982. |
0 |
DA |
B. E. Wyk, M. Wink: Medicinal plants of the world. Timber Press. Portland, London, 2004. |
0 |
DA |
|
Dopunska literatura |
J. Marčinković: Božja biljna ljekarna. Školska knjiga, Zagreb, 2001. S. Sardelić: Samoniklo jestivo bilje, mišanca, gruda, parapač... wild edible herbs-Mišanca, Gruda, Parapač, etnološka istraživanja, 1(12-13) (2008) 387-396. Lj. Grlić: Enciklopedija samoniklog jestivog bilja. A. Cesarec, Zagreb, 1990.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|