Biotransformacije hrane

NAZIV PREDMETA Biotransformacije hrane

Kod

KTM209

Godina studija

2.

Nositelj/i predmeta

Izv. prof. dr. sc. Mila Radan

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

15

0

Status predmeta

Izborni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Stjecanje znanja o načinima biotransformacije u procesima proizvodnje hrane (poboljšanje okusa, probavljivosti, trajnosti, itd.).

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali:
- steći znanja o ulozi enzima u metaboličkim i biotransformacijskim procesima
- znati objasniti opće principe biotransformacije
- znati procijeniti karakteristike prirodnih načina u poboljšanju okusa, probavljivosti i/ili roka trajanja proizvoda kao i moguće utjecaje i načine djelovanja u biološkim sustavima
- znati procijeniti efekt dobro poznatih procesa biotransformacije

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod u biotransformacije i biokatalizu
2. tjedan: Osnovni principi enzima: klasifikacija
3. tjedan: Osnovni principi enzima: aktivnost i regulacije
4. tjedan: Metaboličke reakcije i produkti
5. tjedan: Metaboličke reakcije i produkti
6. tjedan: Mikroorganizmi u transformaciji hrane
7. tjedan: Ostali izvori enzima
8. tjedan: Značajni enzimi u biotehnologiji hrane
9. tjedan: Fermentacija
10. tjedan: Probiotici
11. tjedan: Prednosti biotransformacija
12. tjedan: Poboljšanje probavljivosti, bioraspoloživosti, i trajnosti namirnica
13. tjedan: Poboljšanje okusa
14. tjedan: Praktične aplikacije enzima u biotransformaciji hrane
15. tjedan: Zakonska regulativa

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

 

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

0.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

1.0

Referat

0.0