NAZIV PREDMETA |
Biotransformacije hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Mila Radan |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje znanja o načinima biotransformacije u procesima proizvodnje hrane (poboljšanje okusa, probavljivosti, trajnosti, itd.). |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali: - steći znanja o ulozi enzima u metaboličkim i biotransformacijskim procesima - znati objasniti opće principe biotransformacije - znati procijeniti karakteristike prirodnih načina u poboljšanju okusa, probavljivosti i/ili roka trajanja proizvoda kao i moguće utjecaje i načine djelovanja u biološkim sustavima - znati procijeniti efekt dobro poznatih procesa biotransformacije |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u biotransformacije i biokatalizu 2. tjedan: Osnovni principi enzima: klasifikacija 3. tjedan: Osnovni principi enzima: aktivnost i regulacije 4. tjedan: Metaboličke reakcije i produkti 5. tjedan: Metaboličke reakcije i produkti 6. tjedan: Mikroorganizmi u transformaciji hrane 7. tjedan: Ostali izvori enzima 8. tjedan: Značajni enzimi u biotehnologiji hrane 9. tjedan: Fermentacija 10. tjedan: Probiotici 11. tjedan: Prednosti biotransformacija 12. tjedan: Poboljšanje probavljivosti, bioraspoloživosti, i trajnosti namirnica 13. tjedan: Poboljšanje okusa 14. tjedan: Praktične aplikacije enzima u biotransformaciji hrane 15. tjedan: Zakonska regulativa |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
|
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
2.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita, seminara i laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
L. Barsanti, P. Gualtieri: Algae – Anatomy, Biochemistry, and Biotechnology, CRC Taylor and Francis, Boca Raton, 2006. |
0 |
|
S. K. Kim: Handbook of Marine Macroalgae, Biotechnology and Applied Phycology, Pukyong National University, Wiley-Blackwell, Oxford, 2012. |
0 |
|
FAO, Manual on the production and use of live food for aquaculture, Rome,1996. |
0 |
|
|
Dopunska literatura |
R. E. Lee: Phycology. Cambridge University Press, Fourth edition, Cambridge. 2008. C. Van den Hoek, D. G. Mann, H. M. Jahns: Algae. An Introduction to Phycology. Cambridge University Press, Cambridge, 1995.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|