NAZIV PREDMETA |
Tehnologija alkoholnih pića |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Cilj predmeta je upoznati studente sa osnovnim pojmovima i tehnologijama koje se koriste u proizvodnji alkoholnih pića, objasniti im razlike u vrstama alkoholnih pića obzirom na korištenu sirovinu i način proizvodnje, te ima prenijeti znanja neophodna za planiranje i vođenje tehnološkog postupka proizvodnje alkoholnog pića. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će po uspješnom završetku kolegija moći: - grupirati pojedina jaka alkoholna pića prema porijeklu sirovine i primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, - pripremiti osnovne sirovine za proizvodnju alkoholnih pića, - opisati osnovne korake u proizvodnom postupku za različita alkoholna pića, - provesti osnovna kemijska, fizikalna i senzorska ispitivanja kakvoće alkoholnih pića, - primijeniti stečena znanja u samom procesu proizvodnje nekog alkoholnog pića. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijest proizvodnje alkoholnih pića; Tehnologija proizvodnje; Vrste i podjela jakih alkoholnih pića prema sirovini i načinu proizvodnje 2. tjedan: Sirovine i osnovni sastojci za proizvodnju jakih alkoholnih pića (voćne sirovine, vino i vinski ostaci, kontrola kakvoće sirovina...) 3. tjedan: Postupci primarne prerade 4. tjedan: Fermentacija – kemijske i biokemijske promjene, kvasci, tijek fermentacije, produkti i nusprodukti fermentacije 5. tjedan: Destilacija – osnovni principi i načela, dinamika i kemijske promjene tijekom destilacije 6. tjedan: Uređaji za destilaciju 7. tjedan: Dorada destilata (dozrijevanje, odrađivanje jačine destilata, razrjeđivanje, filtriranje...) 8. tjedan: Dozrijevanje i njega alkoholnih pića; 9. tjedan: Mane alkoholnih pića, I. kolokvij 10. tjedan: Tehnološki postupci proizvodnje alkoholnih pića 11. tjedan: Proizvodnja rakija 12. tjedan: Proizvodnja rakija od grožđa, vina i prevrelog masulja, Proizvodnja žitnih rakija 13. tjedan: Proizvodnja rakija sa dodacima, Proizvodnja likera 14. tjedan: Tradicionalna hrvatska alkoholna pića; 15. tjedan: Ocjenjivanje kvalitete alkoholnih pića, Zakonska regulativa, II. kolokvij Vježbe: Proizvodnja i analiza odabranog alkoholnog pića: - određivanje osnovnih karakteristika sirovine, priprema i predobrada masulja, fermentacija - destilacija prevrelih komina, izračunavanje udjela potencijalnog alkohola, mjerenje jačine destilata i razrjeđivanje destilata na propisanu jačinu, dodatak ostalih sastojaka - određivanje udjela alkohola alkohometrom i piknometrom, proizvodnja prirodne boje - fizikalno-kemijske metode određivanja odabranih sastojaka u alkoholnim pićima (šećer, slobodne organske kiseline, tvari arome, itd.) i dokazivanje prisutnosti pojedinih tvari u alkoholnim pićima (cijanovodične kiseline, bakra, umjetnih boja, itd.) - senzorska ocjena kvalitete alkoholnih pića - terenska nastava – studentska posjeta odabranim pogonima za proizvodnju alkoholnih pića. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
|
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
0.5 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
3.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita, seminara i laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
I. Mujić: Tehnologija proizvodnje jakih alkoholnih pića, Veleučilišni udžbenik, Agrohit PZ, Bjelovar, 2010. |
0 |
DA |
E. Keršek: Ljekovite biljne i voćne rakije: Rakijska biljaruša, VBZ, 2008. |
0 |
DA |
N. Nikićević, V. Tešević: Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta, Poljoprivredni fakultet Univerzitet u Beogradu, NIK-Press, 2010. |
0 |
DA |
J. H. Bryce, G. G. Steward: Distilled Spirits: Tradition and Innovation, Nottingham University Press, UK, 2005. |
0 |
WEB |
|
Dopunska literatura |
Znanstveni članci po odabiru.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|