NAZIV PREDMETA |
Tehnologija obrade voća i povrća |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osposobljavanje studenata za: - rad u prihvatnim centrima za skladištenje i distribuciju voća i povrća (kontrola procesa zrenja i dozrijevanja, očuvanje kakvoće sirovine tijekom procesa pohrane i distribucije) - osposobljenost za rad u prehrambenoj industriji na poslovima proizvodnje voćnih prerađevina (sokova, voćnih proizvoda na bazi pektina, sušenog voća…) - osposobljenost za rad u prehrambenoj industriji na proizvodnji proizvoda od povrća (konzervirano i fermentirano povrće, sušeno povrće…) |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Student će nakon položenog ispita: - poznavati biokemijske i fiziološke promjene u plodu nakon dozrijevanja - poznavati nutritivne i zdravstvene vrijednosti svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina - znati definirati utjecaj parametara na kakvoću i rok trajnosti voćnih i povrtnih plodova u fazi čuvanja - poznavati utjecaj procesnih čimbenika na svojstva proizvoda od voća i povrća - poznavati sustav kontrole kakvoće u proizvodnji voća i povrća |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Podjela voća i povrća. Zdravstveni i nutritivni značaj voća i povrća 2. tjedan: Utjecaj procesa zrenja i dozrijevanja ploda na kemijski sastav ploda 3. tjedan: Biološki aktivni spojevi i pigmenti iz voća i povrća i njihov značaj u preradi voća i povrća 4. tjedan: Mikrobiologija voća i povrća prije i tijekom procesa skladištenja 5. tjedan: Fizikalno-kemijske promjene u voću i povrću tijekom procesa skladištenja 6. tjedan: Tehnologija čuvanja voća i povrća 7. tjedan: Termički postupci prerade voća i povrća 8. tjedan: Povećanje nutritivne vrijednosti voća i povrća nakon procesa termičke obrade 9. tjedan: Proizvodnja sokova od voća i povrća 10. tjedan: Proizvodi na bazi pektina 11. tjedan: Konzervirano i fermentirano voće i povrće 12. tjedan: Sušeno voće i povrće 13. tjedan: Minimalno prerađeno voće i povrće 14. tjedan: Nove tehnologije u preradi voća i povrća (vakuum tehnologija, primjena jestivih omotača, primjena visokog tlaka, nova modificirana atmosfera, primjena genetskog inženjeringa u proizvodnji voća i povrća) 15. tjedan: Voćne i povrtne kulture i njihovi proizvodi karakteristični za područje Dalmacije Vježbe: Određivanje fizikalno-kemijskih parametara i udjela pigmenata (karotenoida i antocijana) i biološki aktivnih spojeva (ukupnih fenola i flavonoida) u voću i povrću nakon termičke obrade (blanširanje, kuhanje). Praćenje fizikalno-kemijskih parametara (udio vode, udio reducirajućih šećera, pH, udio organskih kiselina) u voću i povrću tijekom dozrijevanja (klimakterijski i ne-klimakterijski plodovi). Određivanje udjela karotenoida u voću tijekom procesa dozrijevanja ploda. Priprava poluprerađevina voćne pulpe i voćne kaše. Priprava voćnog soka. Bistrenje voćnog soka. Priprava soka od povrća. Priprava kompota od voća. Priprava minimalno prerađenog voća i povrća. Fermentacija povrća (dobivanje kiselog kupusa). Priprava proizvoda na bazi pektina: priprava marmelada i džemova. Sušenje voća |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
1.0 |
|
|