Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali znati: - predložiti prikladne načine podizanja nasada maslina, provesti odabir sorti, načina gnojidbe, zaštite, rezidbe i berbe, - demonstrirati temeljne postupke dobivanja maslinova ulja i stolnih maslina, - samostalno izvesti osnovna ispitivanja kvalitete maslinova ulja i stolnih maslina, - izabrati ispravan pristup u rješavanju problema zbrinjavanja otpada iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina, - poznavati osnovnu zakonsku regulativu iz područja maslinova ulja i stolnih maslina. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodni dio: maslinovo ulje na području Mediterana i u Hrvatskoj povijesni pregled 2. tjedan: Proizvodnja maslina - priprema tla, odabir sorti, planiranje nasada gnojidba, rezidba, zaštita i navodnjavanje 3. tjedan: Proizvodnja maslinova ulja - berba, transport, čuvanje maslina do prerade, načini prerade maslina u ulje, 2 i 3-fazni sustavi, presa 4. tjedan: Filtriranje, pakiranje i čuvanje maslinova ulja, rafinirano maslinovu ulje i ulje komine masline 5. tjedan: Fizikalno - kemijsko i senzorsko ispitivanje maslinovih ulja, upoznavanje s fizikalno - kemijskim i senzorskim metodama ispitivanja maslinovih ulja 6. tjedan: Maslinovo ulje i zdravlje, učinci pojedinih sastojak maslinova ulja na zdravlje čovjeka 7. tjedan: Zakonska regulativa iz područja maslinova ulja 8. tjedan: Proizvodnja stolnih maslina, berba, transport, čuvanje maslina do prerade 9. tjedan: Načini proizvodnje stolnih maslina, HACCP 10. tjedan: Dorada stolnih maslina 11. tjedan: Ispitivanje kvalitete stolnih maslina, upoznavanje s fizikalno - kemijskim i senzorskim metodama ispitivanja stolnih maslina 12. tjedan: Mikrobiologija maslina i maslinova ulja 13. tjedan: Zakonska regulativa iz područja stolnih maslina 14. tjedan: Otpad iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina, vrste i količine otpada 15. tjedan: Iskorištenje nusproizvoda iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina Vježbe: Analize ploda masline (indeks zrelosti, udio vode i randman ulja); Određivanje parametara maslinovog ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, broj osapunjenja, jodni broj); Postupci konzerviranja maslina (priprema salamure, odgorčavanje maslina, grčki i španjolski način konzerviranja maslina, «suho» konzerviranje); Analiza salamure (pH, kiselost, sadržaj soli) |