NAZIV PREDMETA |
Nove tehnike konzerviranja hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Kao rezultat napretka tehnologije, danas se u prehrambenoj industriji za proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane koriste različite nove tehnike. Neke od tih novih postupaka prerade uključuju primjenu visokog tlaka, pulsirajućeg električnog polja / svjetla, mikrovalove, radiofrekvenciju, ultraljubičasto zračenje, infracrveno zračenje, vidljivu svjetlost, ultrazvuk, itd. tako da su glavni ciljevi ovog kolegija stjecanje osnovnih znanja o tim procesima / tehnikama. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali znati: - opisati osnovne principe pojedinih novih tehnologija konzerviranja hrane, - objasniti kako primijenjena tehnologija utječe na sirovinu, - procijeniti glavne prednosti novih tehnika prerade u odnosu na klasične i poznavati glavna ograničenja njihove primjene - objasniti učinke novih tehnika na finalnu kvalitetu i sigurnost prehrambenog proizvoda. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u nove tehnologije prerade hrane 2. tjedan: Konzerviranje primjenom visokog tlaka 3. tjedan: Konzerviranje djelovanjem pulsirajućeg električnog polja 4. tjedan: Ne-termalne tehnike: osmotska dehidracija, membranski procesi, pulsirajuće svjetlo, pulsirajuće ultraljubičasto svjetlo 5. tjedan: Ne-termalne tehnike: oscilirajuće magnetsko polje, UZV, zračenje 6. tjedan: Alternativne termičke tehnike: mikrovalno zagrijavanje, konzerviranje radio-frekvencijom, ohmsko grijanje 7. tjedan: Alternativne termičke tehnike: kombinirano sušenje mikrovalovima i pod djelovanjem vakuuma 8. tjedan: Rashladni postupci, I. kolokvij 9. tjedan: Vakuum hlađenje, smrzavanje uz pomoć ultrazvuka, visokotlačno zamrzavanje 10. tjedan: Minimalna obrada 11. tjedan: ”Zelene” tehnologije u proizvodnji hrane 12. tjedan: Dostignuća u tehnologiji nakon branja (engl. posharvest) 13. tjedan: Razvoj proizvoda sa dodanom vrijednosti iz nusproizvoda 14. tjedan: Tehnologije inkapsulacije 15. tjedan: Nanotehnologija u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, II. Kolokvij |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, konzultacijama, pretraživanju literature. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|