Nove tehnike konzerviranja hrane

NAZIV PREDMETA Nove tehnike konzerviranja hrane

Kod

KTM109

Godina studija

1.

Nositelj/i predmeta

Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

Bodovna vrijednost (ECTS)

5.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

10

5

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Kao rezultat napretka tehnologije, danas se u prehrambenoj industriji za proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane koriste različite nove tehnike. Neke od tih novih postupaka prerade uključuju primjenu visokog tlaka, pulsirajućeg električnog polja / svjetla, mikrovalove, radiofrekvenciju, ultraljubičasto zračenje, infracrveno zračenje, vidljivu svjetlost, ultrazvuk, itd. tako da su glavni ciljevi ovog kolegija stjecanje osnovnih znanja o tim procesima / tehnikama.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali znati:
- opisati osnovne principe pojedinih novih tehnologija konzerviranja hrane,
- objasniti kako primijenjena tehnologija utječe na sirovinu,
- procijeniti glavne prednosti novih tehnika prerade u odnosu na klasične i poznavati glavna ograničenja njihove primjene
- objasniti učinke novih tehnika na finalnu kvalitetu i sigurnost prehrambenog proizvoda.

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod u nove tehnologije prerade hrane
2. tjedan: Konzerviranje primjenom visokog tlaka
3. tjedan: Konzerviranje djelovanjem pulsirajućeg električnog polja
4. tjedan: Ne-termalne tehnike: osmotska dehidracija, membranski procesi, pulsirajuće svjetlo, pulsirajuće ultraljubičasto svjetlo
5. tjedan: Ne-termalne tehnike: oscilirajuće magnetsko polje, UZV, zračenje
6. tjedan: Alternativne termičke tehnike: mikrovalno zagrijavanje, konzerviranje radio-frekvencijom, ohmsko grijanje
7. tjedan: Alternativne termičke tehnike: kombinirano sušenje mikrovalovima i pod djelovanjem vakuuma
8. tjedan: Rashladni postupci, I. kolokvij
9. tjedan: Vakuum hlađenje, smrzavanje uz pomoć ultrazvuka, visokotlačno zamrzavanje
10. tjedan: Minimalna obrada
11. tjedan: ”Zelene” tehnologije u proizvodnji hrane
12. tjedan: Dostignuća u tehnologiji nakon branja (engl. posharvest)
13. tjedan: Razvoj proizvoda sa dodanom vrijednosti iz nusproizvoda
14. tjedan: Tehnologije inkapsulacije
15. tjedan: Nanotehnologija u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, II. Kolokvij

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, konzultacijama, pretraživanju literature.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0