Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - objasniti značenje i mogućnosti primjene koncepta održivosti u prehrambenoj industriji - opisati trenutne i očekivane nositelje uvođenja održive prakse u prehrambenoj industriji - definirati strateške aktivnosti u postizanju održivosti prehrambene industrije kod nas i u svijetu - objasniti procjenu životnog ciklusa proizvoda prehrambene industrije i njegovog utjecaja na okoliš - primijeniti koncept nulte emisije na odabranim primjerima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodno predavanje: održivost u sektoru proizvodnje hrane. Rješavanje problema primjenom održive tehnologije. 2. tjedan: Ekološki otisak prehrambene industrije. Utjecaji na otisak ugljika i otisak hrane. 3. tjedan: Pregled emisija iz prehrambene industrije u zrak, vodu i tlo. Otpadne vode, kruti otpad i onečišćenje zraka. 4. tjedan: Analiza izvora otpada u lancu snabdijevanja hranom, otpada iz poljoprivredne proizvodnje, otpada iz industrijske prerade hrane i mogućnosti koje donosi uvođenje održive prakse. 5. tjedan: Upravljanje otpadom prehrambene industrije kroz procjenu životnog ciklusa proizvoda. 6. tjedan: Primjena koncepta nulte emisije u prehrambenoj industriji. 7. tjedan: Štetne tvari u hrani porijeklom iz okoliša (tla, vode i zraka, ostaci tretiranja biljaka, ostaci tretiranja životinja, ostaci djelovanja mikroorganizama, štetne tvari koje nastaju obradom hrane, ostaci sredstava za pranje, dezinfekciju i fumigaciju) 8. tjedan: Mjere za smanjenje štetnih tvari u hrani. Integralno upravljanje pesticidima. Organska proizvodnja. 9. tjedan: Uloga sustava osiguranja kvalitete u postizanju održivosti prehrambene industrije. 10. tjedan: Integrirani pristup korištenja energije u prehrambenoj industriji. 11. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji kruha. 12. tjedan. Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji i preradi u mesnoj industriji. 13. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u mljekarskoj industriji. 14. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u preradi voća i povrća. Održive tehnologije u proizvodnji šećera. 15. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji piva. |