NAZIV PREDMETA |
Održive tehnologije u prehrambenoj industriji |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Marina Trgo |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Primjena principa održivog razvoja u prehrambenog industriji i jačanja održivih tehnologija u proizvodnji i preradi hrane. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - objasniti značenje i mogućnosti primjene koncepta održivosti u prehrambenoj industriji - opisati trenutne i očekivane nositelje uvođenja održive prakse u prehrambenoj industriji - definirati strateške aktivnosti u postizanju održivosti prehrambene industrije kod nas i u svijetu - objasniti procjenu životnog ciklusa proizvoda prehrambene industrije i njegovog utjecaja na okoliš - primijeniti koncept nulte emisije na odabranim primjerima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodno predavanje: održivost u sektoru proizvodnje hrane. Rješavanje problema primjenom održive tehnologije. 2. tjedan: Ekološki otisak prehrambene industrije. Utjecaji na otisak ugljika i otisak hrane. 3. tjedan: Pregled emisija iz prehrambene industrije u zrak, vodu i tlo. Otpadne vode, kruti otpad i onečišćenje zraka. 4. tjedan: Analiza izvora otpada u lancu snabdijevanja hranom, otpada iz poljoprivredne proizvodnje, otpada iz industrijske prerade hrane i mogućnosti koje donosi uvođenje održive prakse. 5. tjedan: Upravljanje otpadom prehrambene industrije kroz procjenu životnog ciklusa proizvoda. 6. tjedan: Primjena koncepta nulte emisije u prehrambenoj industriji. 7. tjedan: Štetne tvari u hrani porijeklom iz okoliša (tla, vode i zraka, ostaci tretiranja biljaka, ostaci tretiranja životinja, ostaci djelovanja mikroorganizama, štetne tvari koje nastaju obradom hrane, ostaci sredstava za pranje, dezinfekciju i fumigaciju) 8. tjedan: Mjere za smanjenje štetnih tvari u hrani. Integralno upravljanje pesticidima. Organska proizvodnja. 9. tjedan: Uloga sustava osiguranja kvalitete u postizanju održivosti prehrambene industrije. 10. tjedan: Integrirani pristup korištenja energije u prehrambenoj industriji. 11. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji kruha. 12. tjedan. Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji i preradi u mesnoj industriji. 13. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u mljekarskoj industriji. 14. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u preradi voća i povrća. Održive tehnologije u proizvodnji šećera. 15. tjedan: Analiza oglednog primjera: Održive tehnologije u proizvodnji piva. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice, seminari 100%. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.5 |
|
|
Kolokviji |
0.5 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.5 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Student može položiti cjelokupni ispit putem tri pismena kolokvija tijekom semestra. Prag prolaznosti je 60%. Studenti koji nisu položili ispit putem kolokvija, polažu ispit u redovitim ispitnim terminima te se ispit sastoji od pismenog i usmenog dijela. Prag prolaznosti pismenog dijela ispita je 60%. Princip ocjenjivanja: 60%-69% - dovoljan, 70%-79% - dobar, 80%-89% -vrlo dobar, 90%-100% - izvrstan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Održive tehnologije u prehrambenoj industriji: Knjiga 2, Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi Sad, 2013. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
Održive tehnologije: Knjiga 1, Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi Sad, 2013. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
L. Pavičić-Rogošić: Održivi razvoj, Odraz, 2010. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
Strateške smjernice za razvoj prehrambeno-prerađivačkog sektora 2013.-2020., Klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, Ministrarstvo gospodarstva Republike Hrvatske. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
Lj. Matijašević, Održive tehnologije u procesima proizvodnje piva, Kemija u industriji 64 (2015) 540-546. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
|
Dopunska literatura |
Održive tehnologije i kemijska industrija: Knjiga 4, M. Jašić, M. Burgić, E. Ahmetović (Ur.), Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi Sad, 2013. Znanstveni i stručni radovi
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
Praćenje sugestija i reakcija polaznika tijekom semestra. Studentska anketa. |