Mediteranska prehrana

NAZIV PREDMETA Mediteranska prehrana

Kod

KTM105

Godina studija

1.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Tea Bilušić

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

15

0

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

- Uloga makro i mikronutrijenata u hrani
- Razumijevanje načina određivanja dnevnih energetskih potreba čovjeka po pojedinim skupinama
- Poznavanje principa pravilne prehrane
- Razumijevanje posebnosti Mediteranskog načina prehrane i njezine uloge u očuvanju zdravlja
- Poznavanje glavnih komponenti Mediteranske prehrane i načini na koje oni utječu na očuvanje zdravstvene ravnoteže čovjeka
- Osposobljenost studenta za kreiranje jelovnika po principu Mediteranske prehrane
- Osposobljenost studenta za određivanje nutritivnog statusa pojedinca
- Osposobljenost studenta za izračun dnevnog kalorijskog unosa

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali:
- znati temeljne karakteristike Mediteranske prehrane
- poznavati način na koji komponente hrane utječu na zdravlje čovjeka
- znati faktore koji određuju nutritivni status pojedinca
- poznavati ulogu Mediteranske prehrane kod bolesnika koji pate od kroničnih bolesti
- znati utjecaj načina prehrane na predispoziciju oboljenja od kroničnih bolesti kod potomstva (uloga epigenetike)
- znati ulogu Mediteranske prehrane u prevenciji malignih bolesti

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1.tjedan: Makronutrijenti u hrani: Ugljikohidrati, proteini
2. tjedan: Makronutrijenti u hrani: masti
3. tjedan: Mikronutrijenti u prehrani u namirnicama zastupljenim u Mediteranskoj prehrani
4. tjedan: Principi pravilne prehrane – poveznica s piramidom Mediteranske prehrane
5. tjedan: Namirnice biljnog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu
6. tjedan: Namirnice životinjskog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu
7. tjedan: Funkcionalna hrana iz Mediteranske prehrane
8. tjedan: Uloga aromatičnih i ljekovitih biljaka u Mediteranskoj prehrani
9. tjedan: Uloga epigenetike u prehrani (dokazi vezani uz Mediteransku prehranu)
10. tjedan: Mediteranska prehrana i proces starenja
11. tjedan: Mediteranska prehrana i zdravstvena ravnoteža
10. tjedan: Mediteranska prehrana i pretilost
11. tjedan: Mediteranska prehrana i dijabetes
12. tjedan: Mediteranska prehrana i osteoporoza
13. tjedan: Mediteranska prehrana i maligne bolesti
14. tjedan: Mediteranska prehrana i bolesti krvožilnog sustava
15. tjedan: Mediteranska prehrana i depresija
Vježbe:
- Određivanje postotka potkožnog masnog tkiva koristeći kaliper metodu i automatski mjerač postotka masnog tkiva; Sastavljanje ankete 24-satnog prisjećanja i evaluacija dobivenih rezultata; Određivanje indeksa tjelesne mase i stupnja uhranjenost; Sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika po principima Mediteranske prehrane; Izračunavanje dnevnih energetskih potreba za pojedine skupine ljudi

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na vježbama u iznosu od 100% od predviđene satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0