NAZIV PREDMETA |
Mediteranska prehrana |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
- Uloga makro i mikronutrijenata u hrani - Razumijevanje načina određivanja dnevnih energetskih potreba čovjeka po pojedinim skupinama - Poznavanje principa pravilne prehrane - Razumijevanje posebnosti Mediteranskog načina prehrane i njezine uloge u očuvanju zdravlja - Poznavanje glavnih komponenti Mediteranske prehrane i načini na koje oni utječu na očuvanje zdravstvene ravnoteže čovjeka - Osposobljenost studenta za kreiranje jelovnika po principu Mediteranske prehrane - Osposobljenost studenta za određivanje nutritivnog statusa pojedinca - Osposobljenost studenta za izračun dnevnog kalorijskog unosa |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po uspješnom završetku ovog kolegija studenti bi trebali: - znati temeljne karakteristike Mediteranske prehrane - poznavati način na koji komponente hrane utječu na zdravlje čovjeka - znati faktore koji određuju nutritivni status pojedinca - poznavati ulogu Mediteranske prehrane kod bolesnika koji pate od kroničnih bolesti - znati utjecaj načina prehrane na predispoziciju oboljenja od kroničnih bolesti kod potomstva (uloga epigenetike) - znati ulogu Mediteranske prehrane u prevenciji malignih bolesti |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1.tjedan: Makronutrijenti u hrani: Ugljikohidrati, proteini 2. tjedan: Makronutrijenti u hrani: masti 3. tjedan: Mikronutrijenti u prehrani u namirnicama zastupljenim u Mediteranskoj prehrani 4. tjedan: Principi pravilne prehrane – poveznica s piramidom Mediteranske prehrane 5. tjedan: Namirnice biljnog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu 6. tjedan: Namirnice životinjskog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu 7. tjedan: Funkcionalna hrana iz Mediteranske prehrane 8. tjedan: Uloga aromatičnih i ljekovitih biljaka u Mediteranskoj prehrani 9. tjedan: Uloga epigenetike u prehrani (dokazi vezani uz Mediteransku prehranu) 10. tjedan: Mediteranska prehrana i proces starenja 11. tjedan: Mediteranska prehrana i zdravstvena ravnoteža 10. tjedan: Mediteranska prehrana i pretilost 11. tjedan: Mediteranska prehrana i dijabetes 12. tjedan: Mediteranska prehrana i osteoporoza 13. tjedan: Mediteranska prehrana i maligne bolesti 14. tjedan: Mediteranska prehrana i bolesti krvožilnog sustava 15. tjedan: Mediteranska prehrana i depresija Vježbe: - Određivanje postotka potkožnog masnog tkiva koristeći kaliper metodu i automatski mjerač postotka masnog tkiva; Sastavljanje ankete 24-satnog prisjećanja i evaluacija dobivenih rezultata; Određivanje indeksa tjelesne mase i stupnja uhranjenost; Sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika po principima Mediteranske prehrane; Izračunavanje dnevnih energetskih potreba za pojedine skupine ljudi |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na vježbama u iznosu od 100% od predviđene satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|