NAZIV PREDMETA |
Tehnologija vina |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
|
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osposobljavanje studenata za: - usvajanje temeljnih znanja o zrelosti i kakvoći grožđa, te sastavu i kakvoći mošta i vina - stjecanje temeljnih znanja o tehnološkim procesima i principima u proizvodnji različitih tipova vina - usvajanje temeljnih znanja o čimbenicima koji utječu na kakvoću vina - poznavanje kemijskog sastava i senzorskih karakteristika vina |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - opisati kemijski sastav grožđa i razumjeti utjecaj zrelosti grožđa na kakvoću vina - objasniti alkoholnu i malolaktičnu fermentaciju - znati ulogu biokemijskih i mikrobioloških procesa u formiranju kakvoće vina - objasniti ulogu predfermentacijskih i postfermentacijskih postupaka i njihov utjecaj na kakvoću vina - primijeniti tehnološke procese u proizvodnji bijelih, crnih i rosé vina - primijeniti osnovne fizikalno-kemijske metode u analizi kakvoće mošta i vina - poznavati procese dozrijevanja vina - steći osnovna znanja o senzorskim svojstvima vina - upoznati se sa osnovnim zakonskim propisima i ograničenjima u proizvodnji vina |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Tehnološka zrelost grožđa za proizvodnju vina. Utjecaj ekoloških faktora na kakvoću grožđa 2. tjedan: Kemijski sastav grožđa i mošta: šećeri, organske kiseline, aromatični spojevi, fenolni spojevi, spojevi s dušikom, minerali i drugi značajni spojevi 3. tjedan: Berba i prerada grožđa. Oprema za preradu. Uloga sumpornog dioksida u moštu i vinu 4. tjedan: Korekcije sastava mošta. Primjena enoloških sredstava. Starter kulture kvasaca. Enzimi 5. tjedan: Tretmani predfermentacijske obrade mošta. Tehnologija bijelih vina 6. tjedan: Alkoholna fermentacija. Biokemija i produkti fermentacije. Uvjeti razvoja vinskih kvasaca. Malolaktična fermentacija. Bakterije mliječne fermentacije. Čimbenici koji utječu na alkoholnu i malolaktičnu fermentaciju. (1. kolokvij) 7. tjedan: Tehnologija crnih i rosé vina. Čimbenici koji utječu na maceraciju. Tehnike maceracije. Vinifikatori 8. tjedan: Specifičnosti u proizvodnji specijalnih i pjenušavih vina. Proizvodnja prošeka 9. tjedan: Filtracija vina. Tehnike filtracije. Centrifugiranje. Oprema 10. tjedan: Stabilizacija vina fizikalnim i fizikalno-kemijskim procesima 11. tjedan: Osnove barrique tehnologije 12. tjedan: Organoleptički defekti vina. Uzroci razvoja i sprječavanje 13. tjedan: Kemijski sastav vina. Aroma vina. Fizikalno-kemijske metode analize 14. tjedan: Odabrani zakonski propisi i ograničenja u proizvodnji vina 15. tjedan: Senzorsko ocjenjivanje vina (2. kolokvij) Terenska nastava: Upoznavanje jediničnih procesa u preradi grožđa od berbe do alkoholne fermentacije mošta/masulja; Upoznavanje tehnološke opreme i procesa proizvodnje vina |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, konzultacijama, pretraživanju literature. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.5 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
3.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita, seminara i laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
R. S. Jackson: Wine Science, 4th Ed., Principles and Applications, AcademicPress, 2008 |
0 |
DA |
J. L. Jacobson: Introduction to Wine Laboratory Practices and Procedures, Springer, New York, 2006. |
0 |
DA |
|
Dopunska literatura |
P. Ribereau-Gayon, D. Dubourdieu, B. Doneche, A. Lonvaud: Handbook of Enology - The Microbiology of Wine and Vinifications, Vol 1, 2nd Edition, Chapman&Hall, New York, 2006. P. Ribereau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu: Handbook of Enology - Stabilization and Treatments 2nd Edition, Chapman&Hall, New York, 2006. C.S. Ough, M.A. Amerine: Methods for Analysis of musts and wines, 2nd edition, John Wiley & Sons, New York, 1988. A. G. Reynolds: Managing wine quality CRC Press, 2010. Odabrani znanstveni članci.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj, (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave, (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|