NAZIV PREDMETA |
Inženjerstvo otpada iz prehrambene industrije |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Maja Kliškić Prof. dr. sc. Senka Gudić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Smoljko |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje znanja o načinima zbrinjavanja i iskorištavanja otpada iz prehrambene industrije za dobivanje korisnih proizvoda i energije, te mjerama koje se provode u svijetu kako bi se očuvao okoliš. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita od studenta se očekuje da zna: - koje tvari predstavljaju otpad iz prehrambene industrije - zakone i pravilnike koji se odnose na zaštitu okoliša od te vrste otpada - mogućnosti zbrinjavanja otpada iz prehrambene industrije - principe i metode oporabe istog - načine i mogućnosti njegovog energetskog iskorištavanja |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Otpadne tvari iz prehrambene industrije. Tehnološki, ekonomski i društveni aspekti zbrinjavanja i/ili iskorištavanja otpadnih tvari. 2. tjedan: Zakoni i pravilnici koji se odnose na zaštitu okoliša od otpadnih tvari prehrambene industrije. 3. tjedan: Rukovanje otpadom, zdravstvene i sigurnosne mjere. 4. tjedan: Zbrinjavanje otpada. Vrste odlagališta, sigurnost i aktivnosti tijekom rada odlagališta. 5. tjedan: Razvoj optimiziranih sustava za obradbu otpadaka prehrambene industrije. 6. tjedan: Principi i metode oporabe otpada iz prehrambene industrije - sanitarno odlaganje, kompostiranje. 7. tjedan: Incineracija i piroliza. 8. tjedan: Nove tehnologije. 1. Provjera znanja (I kolokvij). 9. tjedan: Razvoj i primjena bioloških metoda za oporabu organskog otpada i nusprodukata. 10. tjedan: Energetsko iskorištavanje otpada: otpad kao pomoćno gorivo, dobivanje toplinske energije. 11. tjedan: Dobivanje električne energije. Bioplin. 12. tjedan: Biomasa kao izvor energije. 13. tjedan: Tehnologije za pretvorbu biomase u energiju. 14. tjedan: Vodik kao gorivo - biovodik. Procesi proizvodnje vodika iz biomase i biorazgradivog dijela otpada. 15. tjedan: Procesi proizvodnje vodika iz biomase i biorazgradivog dijela otpada (nastavak). Provjera znanja (II kolokvij). Vježbe: Korisna uporaba kore citrusa. Dobivanje alkohola destilacijom prevrele komine. Proizvodnja kalcijeva tartarata. Terenska nastava na odlagalištu otpada Karepovac. Terenska nastava u poduzeću Cijan d.o.o. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice, vježbe 100%, terenska nastava 100%. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
1.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
2.0 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Cjelokupni ispit može se položiti preko dva pismena kolokvija tijekom semestra. Prag prolaznosti je 60%. Svaki kolokvij sudjeluje u ocjeni s 40%, a vježbe i terenska nastava s 20%. U ispitnim rokovima polaže se usmeni ispit. Prag prolaznosti je 60%. Ocjene: <60% - nedovoljan, 61 - 69% - dovoljan (2), 70 - 79% - dobar (3), 80 – 89% vrlo dobar (4), 90 – 100% - izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
G. Tchobanoglous, F. Kreith, Handbook of Solid Waste Menagement (2nd ed.), McGraw-Hill, New York, 2002. |
1 |
|
I. S. Arvanitoyannis, Waste Management for the Food Industries, Academic Press, 2007. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
L. K. Wang, Y.-T. Hung, H. H. Lo, C. Yapijakis, Waste Treatment in the Food Processing Industry, CRC Press, 2005. M. Kliškić, Kruti otpad i recikliranje, Upute za vježbe, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split 2000.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti izvođenja nastave i usvajanja znanja (vještina), prati se na razini: (1) nastavnika, prihvaćanjem sugestija polaznika i kolega, (2) fakulteta, provođenjem anketiranja polaznika o kvaliteti nastave. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|