Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - prepoznati sve faze posmrtnih promjena u mesu ribe; - identificirati i analizirati metabolite specifičnih mikroorganizama kvarenja - provesti različite metode konzerviranja proizvoda ribarstva u skladu s dobrom proizvođačkom praksom; - odrediti i provesti potrebne metode ocjenjivanja kvalitete sirovine, tehnoloških procesa i finalnih proizvoda riboprerađivačke industrije. - izračunati normative potrebne za organizaciju proizvodnje u riboprerađivačkoj industriji - prepoznati i ukloniti probleme u tehnološkim procesima prerade proizvoda ribarstva - prepoznati kritične kontrolne točke u proizvodnom procesu, provesti analizu opasnosti u njima te preventivne i korektivne mjere osiguranja sigurnosti hrane - samostalno provoditi HACCP sustav. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodno predavanje, stanje i trendovi u ribarstvu, Građa i sastav ribe 2. tjedan: Posmrtne promjene na mesu ribe 3. tjedan: Led u ribarstvu 4. tjedan: Rukovanje ulovom na ribarskom brodu, metode transporta i priprema sirovina za preradu 5. tjedan: KOLOKVIJ 1 6. tjedan: Konzerviranje ribe niskim temperaturama 7. tjedan: Konzerviranje ribe visokim temperaturama 8. tjedan: Sterilizacija: proizvodnja ribljih konzervi 9. tjedan: Konzerviranje ribe soljenjem, konzerviranje ribe mariniranjem 10. tjedan: Konzerviranje ribe dimljenjem i sušenjem 11. tjedan: Konzerviranje riblje ikre, beskralježnjaka i algi 12. tjedan: Ambalažni materijali i metode pakiranja proizvoda ribarstva 13. tjedan: KOLOKVIJ 2 14. tjedan: Kontrola proizvodnje, rukovođenje kvalitetom i sljedivosti u riboprerađivačkoj industriji 15. tjedan: Primjeri implementacije HACCP sustava u riboprerađivačkoj industriji, legislativa. Vježbe: Izračun normativa u proizvodnji. Prijem i kontrola sirovine, upoznavanje sa metodama ocjene ribe i rakova. Senzorska ocjena proizvoda ribarstava. Histamin, uloga histamina u otrovanju ljudi i usporedba metoda za određivanje histamina. Mjerenje pH vrijednosti ribljeg mesa, dielektričnih svojstava i teksture tijekom pohrane različitih vrsta riba u različitim uvjetima skladištenja. Ocjena različitih gotovih proizvoda ribarstva. Provedba HACCP sustava. Terenska nastava: Posjeta tvornici za preradu ribe Conex-trade doo, Čaporice. Vježba u laboratoriju: Kontrola rada zatvarača, hermetičnosti i ispravnosti limenki tijekom proizvodnje. Posjeta tvornici za preradu ribe Sardina doo, Postira, Brač, Posjeta pušnici Bek. Seminari: Kroz seminare, svaki student samostalno provodi tehnološki postupak za određeni proizvod, te s nastavnikom i kolegama aktivno raspravlja i obrazlaže odbrane postupke u proizvodnji, izbor ambalažnog materijala i metoda za pakiranje i ključne točke u proizvodnom procesu. Student je obvezan pripremiti gradivo o kojem se raspravlja na seminarima. Nastavnik ocjenjuje sudjelovanje studenta u radu seminara (pokazano znanje, razumijevanje, sposobnost postavljanja problema, zaključivanje, aktivnost u raspravi itd.). |
Obveze studenata |
Studenti su obavezni pohađati nastavu (i predavanja i vježbe), aktivno sudjelovati u nastavnom procesu te položiti ispit (kolokvije). Prisutnost na nastavi će se evidentirati svaki sat (predavanja i vježbe). Studentu je dozvoljen jedan neopravdan izostanak s vježbi i 2 izostanaka s predavanja. Izostanak je opravdan u slučaju određene aktivnosti na Sveučilištu za koju je nužno je donijeti pisanu potvrdu. Kašnjenje na nastavu (predavanja i vježbe) će se također evidentirati, pri čemu će se tri kaš |