Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Student će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - navesti najvažnije i druge proizvode od grožđa - opisati mehanički sastav grožđa i definirati najvažnije kemijske sastojke grožđa i vina - definirati parametre kvalitete i uvjete čuvanja stolnog grožđa u hladnjačama - opisati proces proizvodnje suhica - opisati proces proizvodnje grožđanog soka i navesti postupke konzerviranja - definirati glavne faze vinifikacije grožđa i specifičnosti proizvodnje crnog, bijelog i rose vina, - razumjeti ulogu i uobičajenih predfermentativnih i postfermentativnih postupaka, - definirati proces alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije - definirati ulogu sumpornog dioksida u vinarstvu i zakonska ograničenja njegove primjene - razumjeti važnost zbrinjavanja i mogućnosti uporabe nusprodukata vinifikacije |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod; Svjetski trendovi u proizvodnji i preradi grožđa; Najvažniji i drugi proizvodi od grožđa 2. i 3. tjedan: Mehanički i kemijski sastav grožđa; 3. tjedan: Utjecaj nekih čimbenika na kvalitetu grožđa; Sorte grožđa 4. tjedan: Svježe stolno grožđe; očuvanje kvalitete; hladno skladištenje. Porast proizvodnje stolnog grožđa, branje, skladištenje, transport 5. tjedan: Proizvodnja grožđica (sirovina; berba i sušenje; inspekcija i skladištenje; prerada i kontrola kvalitete); 6. tjedan: Grožđani sok: proizvodnja i konzerviranje 7. tjedan: 1. kolokvij 8. tjedan: Proizvodnja vina - faze proizvodnog procesa (od vinograda do boce); Specifičnosti procesa proizvodnje bijelih vina, crnih vina, rose vina; Tehnološke sheme; 9. tjedan: Oprema, organizacija i sanitacija podruma; Određivanje zrelosti grožđa i berba; određivanje šećera, potencijalnog alkohola, pH i kiselosti, ukupnih fenola i antocijana 10. tjedan: Fermentacije; (priprema za fermentaciju; primarna alkoholna fermentacija; sekundarna jabučno-mliječna fermentacija); 11. tjedan: Dozrijevanje; Otakanje, bistrenje i stabilizacija; Filtracija i flaširanje; Zaštita vina (oksidacija, mikrobiološko kvarenje); Značaj pojedinih enoloških postupaka i operacija; 12. tjedan: Preporučene analize (paneli); Zakonska ograničenja u proizvodnji vina; Primjer implementacije HACCP sustava u proces proizvodnje vina; 13. tjedan: Zbrinjavanje i iskorištavanje nusprodukata vinifikacije 14. tjedan: II. kolokvij 1. Vježbe: Analiza grozda (Određivanje udjela vode i suhe tvari u grožđu; Mehanički sastav grozda); Proizvodnja grožđica; Analiza mošta (šećera, potencijalni udio alkohola, kiseline); Alkoholno vrenje; Vinifikacija i praćenje parametara vinifikacije; Analiza vina (alkohol, ekstrakt, šećer, hlapive kiseline, SO2); Korekcija kiselosti; Korekcije vina kupažom; Bistrenje vina, Određivanje intenziteta i nijanse boje vina; Određivanje fenolnih spojeva u vinima; Određivanje antioksidacijske aktivnosti; Senzorska ocjena vina. |