NAZIV PREDMETA |
Higijena i sanitacija |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
Izv. prof. dr. sc. Mirjana Skočibušić |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - poznavanje i razlikovanje vrsta rizika iz hrane - rad u proizvodnim pogonima prehrambene industrije na kontroli higijenskih standarda - rad u prihvatnim centrima za skladištenje i distribuciju prehrambenih sirovina na poslovima osiguranja kakvoće i produženja roka trajnosti proizvoda - rad u kontrolnim laboratorijima na određivanju kontaminanta iz hrane - primjenu sanitacijskih mjera i kontrolnih sustava kvalitete hrane |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - razlikovati osnove rizike za sigurnost hrane za pojedine skupine namirnica - prepoznati uvjete pod kojima će se razviti opasnosti za kvarenje namirnica - primijeniti mjere higijene i sanitacije u cilju očuvanja sigurnosti hrane - primijeniti HCCP sustav kontrole sigurnosti hrane - razumjeti važnost primjene dobre proizvođačke prakse u prehrambenoj lancu (od farme do stola) |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
0. Uvod. Bioterorizam, klimatski faktori. P 1 sata 1. Higijena vode u prehrambenoj industriji. P 2 sata, S 1 sat 2. Kemijski i fizikalni kontaminatni hrane. P 2 sata, S 1 sat 3. Bolesti koje se prenose hranom. P 1 sata 4. Mikotoksini i alergeni u hrani. P 2 sata, S 1 sat 5. Izvori onečišćenja hrane. P 2 sata, S 1 sat 6. Higijena proizvoda biljnog podrijetla. Žitarice. P 2 sata, S 1 sat 7. Higijena proizvoda biljnog podrijetla. Voće i povrće. P 2 sata, S 1 sata 8. Higijena proizvoda životinjskog podrijetla. Meso. P 2 sata, S 1 sat 9. Higijena proizvoda životinjskog podrijetla. Riba. P 2 sata, S 1 sat 10. Higijena proizvoda životinskog podrijetla. Mlijeko i jaja. P 2 sata, S 1 sat 11. Dobra proizvođačka praksa. P 1 sat 12. HCCP sustav. P 2 sata, S 1 sat 13. Sanitacija. Sredstva za čišćenje proizvodnih pogona. P 2 sata, S 1 sat 14. Dezinfekcija. P 2 sata, S 1 sat 15. Dezinsekcija. P 2 sata, S 1 sat 16. Deratizacija. P 2 sata 17. CIP i COP sustavi. P 1 sata Vježbe: 1. Mikrobiološki testovi za određivanje higijene namirnica, radnih površina i ruku osoba koje rukuju s hranom (brisevi, API biokemijski testovi, brzi testovi s otopinom resazurina i metilenskim modrilom) 2. praćenje promjene boje mesa pod utjecajem različitih faktora (temperature, pH, dodataka antioksidansa i konzervansa...) 3. Određivaje stupnja dezinfekcijske aktivnosti različitih dezinficijensa (etanola, lužina) |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Tijekom semestra biti će dva pismena kolokvija (parcijalna provjera znanja) u trajanju od 60 minuta. Studenti koji polože s pozitivnom ocjenom oba kolokvija, na ispitnom roku će imati usmenu provjeru znanja. Tijekom seminarskog dijela nastave studenti će izložiti zadanu temu i na temelju tog izlaganja dobiti ocjenu. U konačnu ocjenu kolegija ulazi ocjena iz oba kolokvija, ocjena seminarskog rada te ocjena usmenog ispita. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
V. Turčić. HACCP i higijena namirnica. Filedata, Zagreb, 2000. |
1 |
|
R. K. Guthrie. Food Sanitation. Avi, New York, 1988. |
1 |
|
N. G. Marriot, R.B. Gravani. Principles of Food Sanitation. Springer, 2006. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
A Asaj. Zdravstvena dezinskecija u nastambama i okolišu. Medicinska naklada, Zagreb, 1999. A. Asaj. Deratizacija u praksi. Medicinska naklada. Zagreb, 1999.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
- Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi - Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita - Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika - Samoevaluacija nastavnika Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|