NAZIV PREDMETA |
Uvod u prehrambene tehnologije |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Višnja Katalinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
3.0 |
|
Suradnici |
Doc. dr. sc. Danijela Skroza Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Upoznavanje studenta s područjem rada i glavnim smjernicama razvoja prehrambene tehnologije |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - definirati područje rad/istraživanja: Znanosti o hrani, Prehrambenog inženjerstva i Prehrambene tehnologije - definirati i objasniti podjelu prehrambenih tehnologija prema: a) sirovinama/proizvodima i b) prema procesnim tehnikama - opisati razliku između tehnološkog i jediničnog procesa - opisati osnovne parametre kvalitete prehrambenog proizvoda - koristiti i razumjeti važnost zakonskih propisa koji reguliraju područje kvalitete i sigurnosti hrane - razumjeti trendove razvoja u prehrambenom sektoru |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodno predavanje; Globalne potrebe za hranom: sadašnja situacija i budući trendovi; 2. tjedan: Područje rada i definicija prehrambene tehnologije 3. – 4. tjedan: Znanost o hrani i prehrambeno inženjerstvo kao osnova razvoja prehrambene industrije (pregled najznačajnih otkrića); 4. tjedan: Podjela prehrambenih tehnologija (prema sirovinama/proizvodima i procesnim tehnikama) 5. tjedan: Tijek tehnološkog procesa 6. tjedan: 1. kolokvij 1. 8.-9.: Odabrani procesi u proizvodnji prehrambenih proizvoda 2. 10. tjedan: Kvaliteta hrane (zahtjevi potrošača; zakonski propisi) 3. 11-12. tjedan: Sigurnost hrane; Utjecaj zakonskih propisa na sigurnost hrane 1. tjedan: Najveći proizvođači hrane ( u svijetu; u RH) i njihovi važniji proizvodi 2. tjedan Trendovi razvoja u prehrambenom sektoru 4. 15. tjedan 2. kolokvij |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|