Uvod u prehrambene tehnologije

NAZIV PREDMETA Uvod u prehrambene tehnologije

Kod

KTK204

Godina studija

2.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Višnja Katalinić

Bodovna vrijednost (ECTS)

3.0

Suradnici

Doc. dr. sc. Danijela Skroza
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

15

15

0

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Upoznavanje studenta s područjem rada i glavnim smjernicama razvoja prehrambene tehnologije

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći:
- definirati područje rad/istraživanja: Znanosti o hrani, Prehrambenog inženjerstva i Prehrambene tehnologije
- definirati i objasniti podjelu prehrambenih tehnologija prema: a) sirovinama/proizvodima i b) prema procesnim tehnikama
- opisati razliku između tehnološkog i jediničnog procesa
- opisati osnovne parametre kvalitete prehrambenog proizvoda
- koristiti i razumjeti važnost zakonskih propisa koji reguliraju područje kvalitete i sigurnosti hrane
- razumjeti trendove razvoja u prehrambenom sektoru

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvodno predavanje; Globalne potrebe za hranom: sadašnja situacija i budući trendovi;
2. tjedan: Područje rada i definicija prehrambene tehnologije
3. – 4. tjedan: Znanost o hrani i prehrambeno inženjerstvo kao osnova razvoja prehrambene industrije (pregled najznačajnih otkrića);
4. tjedan: Podjela prehrambenih tehnologija (prema sirovinama/proizvodima i procesnim tehnikama)
5. tjedan: Tijek tehnološkog procesa
6. tjedan: 1. kolokvij
1. 8.-9.: Odabrani procesi u proizvodnji prehrambenih proizvoda
2. 10. tjedan: Kvaliteta hrane (zahtjevi potrošača; zakonski propisi)
3. 11-12. tjedan: Sigurnost hrane; Utjecaj zakonskih propisa na sigurnost hrane
1. tjedan: Najveći proizvođači hrane ( u svijetu; u RH) i njihovi važniji proizvodi
2. tjedan Trendovi razvoja u prehrambenom sektoru
4. 15. tjedan 2. kolokvij

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0