Promijeni jezik
Kvaliteta i sigurnost proizvoda ribarstva
NAZIV PREDMETA | Kvaliteta i sigurnost proizvoda ribarstva | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kod |
|
|||||||||||
Nositelj/i predmeta |
|
|||||||||||
Suradnici |
|
|||||||||||
Status predmeta |
|
|||||||||||
OPIS PREDMETA | ||||||||||||
Ciljevi predmeta |
Proizvodi ribarstva spadaju u visoko vrijedne namirnice i čine važan dio ljudske prehrane. Zbog svog kemijskog sastava spadaju u kategoriju lako pokvarljivih namirnica. U zadnjih 20 godina prošlog stoljeća porast infekcija izazvanih hranom je u porastu, a otrovanja hranom morskog porijekla vrlo su česta. Prisustvo bioloških (bakterije, virusi, nametnici) i kemijskih (rezidue, biotoksini) opasnosti u ribi i drugim morskim organizmima vrlo je teško kontrolirati zbog prisutnosti toksina u prirodnom staništu samih organizama, samim time predstavlja rizik za potrošače i zahtijeva kontrolu analitičke metode za detekciju parametara kakvoće u sirovoj hrani. Ovaj kolegij se bavi parametrima kakvoće u proizvodima ribarstva. Osim upoznavanja parametara kakvoće i njihove uloge u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti/sigurnosti hrane, osobita pažnja će se posvetiti razumijevanju cjelokupnog funkcioniranja lanca distribucije u prehrambenoj industriji. Naglasak predmeta je na razumijevanju čimbenika koji utječu na sigurnost proizvoda ribarstva, prepoznavanju parametara kvalitete kao i poznavanju principa i analitičkih postupaka u ocjeni kvalitete i sigurnosti proizvoda ribarstva. |
|||||||||||
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Poznavanje osnovnih pojmova iz kemije, biokemije i mikrobiologije. |
|||||||||||
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po završetku kolegija, studenti će moći: |
|||||||||||
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Trendovi i problemi u proizvodnji proizvoda ribarstva, pojam kvalitete hrane. |
|||||||||||
Vrste izvođenja nastave: |
|
|||||||||||
Obveze studenata |
Studenti su obvezni pohađati nastavu (i predavanja i vježbe), aktivno sudjelovati u nastavnom procesu te položiti ispit (kolokvije). Prisutnost na nastavi će se evidentirati, a izostanak je potrebno opravdati. Stopostotna prisutnost na nastavi će se nagraditi s 2 boda na kolokviju. |
|||||||||||
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
|