Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - definirati osnovne funkcije ambalaže - opisati različite vrste materijala za pakiranje hrane koje su danas u upotrebi - opisati potencijalni rizik vezan za mogućnost kontaminacije hrane - opisati razvoj i karakteristike modernih ambalažnih materijala - objasniti principe i procese povezane s novim tehnikama pakiranja kao što su aseptično, aktivno i inteligentno pakiranje, te pakiranje u modificiranoj atmosferi. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod. Funkcije pakiranja. Ambalažni materijali i oblici. 2. tjedan: Aseptično pakiranje hrane. Sterilizacija površine materijala koji je u dodiru s hranom. 3. tjedan: Sustavi za aseptično pakiranje. Kontrola kvalitete aseptičnog pakiranja. 4. tjedan: Ambalaža za pakiranje hrane koja se priprema u mikrovalnoj pećnici. 5. tjedan: Vakuum pakiranje. 6. tjedan: Aktivno pakiranje: razvoj i definicija. Sustavi za aktivno pakiranje. Samozagrijavajuća i samohladeća ambalaža. 7. tjedan: Materijali za aktivno pakiranje, apsorberi kisika i etilena, antioksidativno pakiranje, antimikrobno pakiranje, apsorberii/emiteri arome i mirisa. Provjera znanja (I. kolokvij) 8. tjedan: Inteligentno pakiranje, Pokazatelji kvalitete proizvoda: pokazatelji svježine, vrijeme-temperatura pokazatelji, pokazatelji koncentracije plina, radio frekvencijska identifikacija, biosenzori. 9. tjedan: Jestivi ambalažni materijali: polisaharidi, lipidi, proteini, kompozitni materijali. Dodatci filmovima. Bionanokompoziti. Primjena materijala. 10. tjedan: Biomaterijali i biorazgradljivi ambalažni materijali: podjela i definicija razgradljivosti. Okso-biorazgradljivi materijali, škrob, hemiceluloza, hitin, polilaktid, biopolietilen, biopoli(etilen-tereftalat), poli(hidroksialkanoati) 11. tjedan: Svojstva biomaterijala za ambalažu: barijerna i mehanička svojstva.Ograničenja i metode za poboljšanje funkcionalnosti . Primjena. 12. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP): uvod, razvoj i principi. Plinovi koje se upotrebljavaju za MA. Metode realizacije MA: aktivna i pasivna MAP. 13. tjedan: Oprema za MAP. Ambalaža za MAP. Mikrobiologija i sigurnost MAP. Primjena. 14. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi: svježe meso i hrana iz mora, voće i povrće. 15. tjedan: Ambalaža i održivi razvoj: trendovi i inovacije. Procjena cjeloživotnog ciklusa ambalaže. Provjera znanja (II. kolokvij) |