Suvremene metode pakiranja hrane

NAZIV PREDMETA Suvremene metode pakiranja hrane

Kod

KTM217

Godina studija

2.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

15

0

0

Status predmeta

Izborni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Osposobiti studenta za razumijevanje i realizaciju novih tehnika pakiranja hrane u skladu s karakteristikama prehrambenih proizvoda i zahtjevima tržišta

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog ispita student je sposoban:
- definirati osnovne funkcije ambalaže
- opisati različite vrste materijala za pakiranje hrane koje su danas u upotrebi
- opisati potencijalni rizik vezan za mogućnost kontaminacije hrane
- opisati razvoj i karakteristike modernih ambalažnih materijala
- objasniti principe i procese povezane s novim tehnikama pakiranja kao što su aseptično, aktivno i inteligentno pakiranje, te pakiranje u modificiranoj atmosferi.

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod. Funkcije pakiranja. Ambalažni materijali i oblici.
2. tjedan: Aseptično pakiranje hrane. Sterilizacija površine materijala koji je u dodiru s hranom.
3. tjedan: Sustavi za aseptično pakiranje. Kontrola kvalitete aseptičnog pakiranja.
4. tjedan: Ambalaža za pakiranje hrane koja se priprema u mikrovalnoj pećnici.
5. tjedan: Vakuum pakiranje.
6. tjedan: Aktivno pakiranje: razvoj i definicija. Sustavi za aktivno pakiranje. Samozagrijavajuća i samohladeća ambalaža.
7. tjedan: Materijali za aktivno pakiranje, apsorberi kisika i etilena, antioksidativno pakiranje, antimikrobno pakiranje, apsorberii/emiteri arome i mirisa.
Provjera znanja (I. kolokvij)
8. tjedan: Inteligentno pakiranje, Pokazatelji kvalitete proizvoda: pokazatelji svježine, vrijeme-temperatura pokazatelji, pokazatelji koncentracije plina, radio frekvencijska identifikacija, biosenzori.
9. tjedan: Jestivi ambalažni materijali: polisaharidi, lipidi, proteini, kompozitni materijali. Dodatci filmovima. Bionanokompoziti. Primjena materijala.
10. tjedan: Biomaterijali i biorazgradljivi ambalažni materijali: podjela i definicija razgradljivosti. Okso-biorazgradljivi materijali, škrob, hemiceluloza, hitin, polilaktid, biopolietilen, biopoli(etilen-tereftalat), poli(hidroksialkanoati)
11. tjedan: Svojstva biomaterijala za ambalažu: barijerna i mehanička svojstva.Ograničenja i metode za poboljšanje funkcionalnosti . Primjena.
12. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP): uvod, razvoj i principi. Plinovi koje se upotrebljavaju za MA. Metode realizacije MA: aktivna i pasivna MAP.
13. tjedan: Oprema za MAP. Ambalaža za MAP. Mikrobiologija i sigurnost MAP. Primjena.
14. tjedan: Pakiranje u modificiranoj atmosferi: svježe meso i hrana iz mora, voće i povrće.
15. tjedan: Ambalaža i održivi razvoj: trendovi i inovacije. Procjena cjeloživotnog ciklusa ambalaže.
Provjera znanja (II. kolokvij)

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisustvovanje predavanjima (min. 70 %), laboratorijskim vježbama (100 %), izrada i prezentacija seminarskog rada

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.5

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0