Etnobotanika

NAZIV PREDMETA Etnobotanika

Kod

KTM211

Godina studija

2.

Nositelj/i predmeta

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

15

0

15

15

Status predmeta

Izborni

Postotak primjene e-učenja

5 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Stjecanje znanja o značaju biljaka u biosferi, samoniklim i kultiviranim biljkama i njihovom značaju u prehrani čovjeka

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Student će nakon procesa učenja znati:
- objasniti značaj biljaka u biosferi
- analizirati povezanost čovjeka i biljaka od samog njegovog nastanka do danas
- objasniti značaj kultiviranja biljaka
- prepoznati najčešće vrste žitarica, njihovo podrijetlo i objasniti njihov značaj za čovjeka
- navesti najčešće vrste mahunarki, njihovo podrijetlo te nutritivnu vrijednost
- razlikovati najčešće vrste povrća, navesti njihovo podrijetlo i objasniti primjenu u prehrani čovjeka
- samoniklo jestivo bilje
- analizirati raznolikost različitih vrsta i sorti voća, navesti njihovo podrijetlo i opisati nutritivne vrijednosti u prehrani čovjeka
- opisati mitološke zanimljivosti za različite vrste voća
- navesti različite vrste uživala, kava, čaj i kakao i njihov utjecaj na prehranu čovjeka
- analizirati proces nastanka različitih pića i njihov utjecaj na zdravlje čovjeka
- klasificirati najčešće biljke u sklopu različitih bioma na Zemlji te analizirati njihov značaj i primjenu u gospodarstvu
- analizirati najčešće biljke koje se koriste kao začini
- razlikovati otrovne biljke i analizirati utjecaj njihovih otrova na čovjeka
- objasniti transgene biljke i njihov utjecaj na bioraznolikost

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Značaj biljaka za čovjeka,
2. tjedan: Biljke kao hrana, kultiviranje biljaka
3. tjedan: Biljke u funkciji prehrane
4. tjedan: Žitarice
5. tjedan: Mahunarke i povrće
6. tjedan: Voće
7. tjedan: Samoniklo jestivo bilje
8. tjedan: Kava, čaj, kakao
9. tjedan: Alkoholna pića
10. tjedan: Drvo i biljna vlakna
11. tjedan: Začini
12. i 13. tjedan: Otrovne tvari
13. tjedan: Psihoaktivne tvari
14. tjedan: Transgene biljke
15. tjedan: II. Kolokvij
Seminari: Obrada odabranih tema koje prate sadržaj predavanja i rasprava
Terenska nastava: Upoznavanje i herbariziranje i fotografiranje biljaka u bližem okolišu

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Pohađanje nastave, izrada seminarskog rada na temu po izboru, herbarij ispit

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0

Terenska nastava

0.5

Esej

0.0

Seminarski rad

0.5