NAZIV PREDMETA |
Korozija i zaštita materijala |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Senka Gudić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Cilj predmeta je stjecanje znanja o temeljnim procesima korozije i zaštite materijala, te s metodama ispitivanja i kontrole korozijskih procesa. Predmet treba omogućiti studentu usvajanje kreativnog pristupa rješavanju problema nastalih zbog korozije. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon uspješno položenog ispita studenti će moći: - definirati i klasificirati korozijske procese te procijeniti otpornost pojedinih metala u uvjetima eksploatacije - prepoznati čimbenike koji mogu izazvati degradaciju materijala u prehrambenoj industriji - razlikovati najvažnije značajke pojedinih postupaka površinske zaštite metalnih materijala - odabrati adekvatan sustav zaštite od korozije u danim uvjetima. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Definicija i značaj korozije. Klasifikacija korozijskih procesa. 2. tjedan: Kemijska korozija, termodinamički uvjeti. Mehanizam i kinetika kemijskog korozijskog procesa. Otpor kemijskoj koroziji. 3. tjedan: Pojava elektrokemijske korozije. Termodinamički uvjeti. Mehanizam i kinetika elektrokemijskog korozijskog procesa. Vrste elektrokemijske korozije metala. 4. tjedan: Čimbenici koji utječu na brzinu korozije. 5. tjedan: Korozija u posebnim uvjetima. 6. tjedan: Korozija izazvana mikroorganizmima. 7. tjedan: Kontaminacija prehrambenih proizvoda produktima korozije i njihove posljedice (primjeri iz prakse). 8. tjedan: Pregled metoda zaštite od korozije. Prva provjera znanja. 9. tjedan: Zaštita od korozije izborom materijala i projektiranjem. 10. tjedan: Zaštita materijala primjenom inhibitora korozije. 11. tjedan: Elektrokemijske metode zaštite. 12. tjedan: Značaj inspekcije i održavanja. 13. tjedan: Korozijska ispitivanja. Standardi. 14. tjedan: Održavanje metalnih površina u prehrambenoj industriji (kemijsko čišćenje). 15. tjedan: Održavanje metalnih površina u prehrambenoj industriji (dezinfekcija, sterilizacija). Druga provjera znanja. Vježbe: Monitor atomsferske korozije. Ispitivanje brzine korozije metala polarizacijskim metodama. Određivanje kritične pitting temperature nehrđajućih čelika. Ispitivanje korodiranih metalnih uzoraka optičkom mikroskopijom. Zaštita aluminija i legura anodizacijom i obradom oksidnog filma. Određivanje djelotvornosti organskih inhibitora korozije. Katodna zaštita pomoću protektora. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
|
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|