Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Po završetku kolegija studenti će znati: - samostalno analizirati sastav, poznavati svojstva i ulogu pojedinih sastojaka žitarica i vrednovati kvalitativne parametre mlinskih proizvoda iz žitarica. - objasniti promjene koje se događaju tijekom procesa prerade žitarica. - samostalno provoditi odabir osnovnih sirovina za proizvodnju određenih prehrambenih proizvoda iz žitarica, kao i razvijati nove proizvode. - analizirati i objasniti promjene koje se događaju tijekom procesa prerade hrane. - organizirati rad te samostalno voditi i upravljati proizvodnjom pekarskih proizvoda, tjestenine i drugih proizvoda od žitarica. - primijeniti zakonsku regulative koristiti znanstvenu i stručnu literature u svrhu cjeloživotnog usavršavanja |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Žitarice (podrijetlo, podjela, izgled, sastav i nutritivna vrijednost žitarica); 2. tjedan: Zakonska regulativa; Značaj cjelovitih žitarica u prehrani 3. tjedan: Proteini, lipidi i enzimi u žitaricama (strukture, svojstva i uloga) 4. tjedan: Pšenica 5. tjedan: Ostale žitarice: Riža, Zob, Raž, Ječam, Proso, Kukuruz 6. tjedan: Tehnologija proizvodnje i prerade brašna 7. tjedan: Mljevenje, klasifikacija zrna, uređaji, kemijski sastav brašna I. kolokvij 8. tjedan: Kvasac u pekarstvu (fermentacija tijesta) 9. tjedan: Ostali dodaci (pomoćne tvari, arome, aditivi, itd.) u pekarstvu 10. tjedan: Tehnološki postupci proizvodnje kruha i peciva (sirovine, tehnološki postupci i koraci, pakiranje, čuvanje i sl.) 11. tjedan: Proizvodnja tosta, dvopeka i ravnog kruha; 12. tjedan: Procesi proizvodnje keksi, vafli, krekera, slastica 13. tjedan: Proizvodnja lisnatog tijesta (strojevi, uvjeti, smrzavanje proizvoda) 14. tjedan: Proizvodnja svježe tjestenine 15. tjedan: Proizvodnja ostalih tjesteničarskih proizvoda; Zakonska regulativa II. kolokvij Seminari: Primjena zakonske regulative i norme u pekarstvu; Pretraživanje znanstvene i stručne literature u svrhu pisanja seminarskog rada na odabranu temu; Razvoj novog proizvoda iz žitarica; Prezentacija studentskih seminarskih radova; Posjet industrijskoj pekari i upoznavanje s tehnološkim procesom proizvodnje pekarskih proizvoda. Vježbe: Određivanje organoleptičkih svojstava pšenice; Proizvodnja kruha ili drugog proizvoda od brašna; Određivanje količine vode u žitu i pekarskim proizvodima; Određivanje količine soli u proizvodima od brašna; Određivanje glutena; Senzorsko ocjenjivanje kruha i drugih pekarskih proizvoda; Senzorska analiza i određivanje postotka raskuhavanja tjestenine |
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, seminarima, vježbama, konzultacijama, pretraživanju literature. |