NAZIV PREDMETA |
Tehnologija mesa i mesnih prerađevina |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Doc. dr. sc. Mladenka Malenica Staver |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Predmet osposobljava studente za razumijevanje morfologije mišića, metaboličkih procesa u mesu i osigurava praktična znanja iz načina konzerviranja mesa. Studenti su osposobljeni za razumijevanje tehnologije prerade mesa te organizaciju procesa u mesnoj industriji. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon položenog kolegija znati: - definirati meso - objasniti kemijski sastav i građu mesa - opisati zrenje mesa - utvrditi povezanost morfologije mišića, osnovnih metaboličkih procesa i vidljivih pokazatelja kakvoće mesa - objasniti kvarenje mesa - objasniti načine konzerviranja mesa - argumentirati primjenu tehnoloških procesa u mesnoj industriji - nabrojati proizvode od mesa i objasnite pripadajuće kategorije prerađevina - objasniti kontrolu kakvoće, zdravstvenu ispravnost i sanitaciju |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijest proizvodnje mesa i mesnih prerađevina 2. tjedan: kategorizacija i klasifikacija trupova i mesa 3. tjedan: Nutritivna vrijednosti mesa, morfologija mišića, osnovni metabolički procesi u mesu post mortem. 4. tjedan: Čimbenici koji utječu na kakvoću mesa 5. tjedan: Vrste i podjela mesnih prerađevina prema sirovini i načinu proizvodnje 6. tjedan: Pojmovi u tehnologiji i konzerviranju mesa (konzerviranje, soljenje, sušenje, dimljenje i zatvaranjem u limenke) 7. tjedan: Uređaji za preradu mesa 8. tjedan: Proizvodnja obarenih i polutrajnih kobasica, kobasica za kuhanje i kobasica za pečenje 9. tjedan: Trajne kobasice –fermentacija 10. tjedan: Zrenje mesa u komadu I. kolokvij 11. tjedan: Deklariranje mesa i mesnih prerađevina 12. tjedan: Zakonska regulativa 13. i 14. tjedan: Sistematski i logični slijed upoznavanja sa tehnologijom mesa kroz posjetu mesnoj industriji 15. tjedan: Prikaz tehnoloških procesa u posjećenoj mesnoj industriji II. kolokvij Studenti će se upoznati s nutritivnom vrijednosti mesa, čimbenicima koji utječu na kakvoću mesa, kategorizacijom i klasifikacijom trupova i mesa, morfologijom mišića, osnovnim metaboličkim procesima u mesu post mortem te pojmovima u tehnologiji i konzerviranju mesa kroz 30 sati predavanja. Tijekom 15 sati seminara na praktičnim primjerima prerađevina iz maloprodajne mreže a temeljeno na deklaracijama i Pravilniku o mesnim proizvodima upoznati će se student sa kategorijama mesnih proizvoda. Studenti će se tijekom terenske nastave u trajanju od 30 sati (posjeta mesnoj industriji) sistematskim i logičnim slijedom upoznati sa tehnologijom mesa i primjeniti će poznavanje pojmova iz tehnologije mesa na praktičnim primjerima, te napisati seminar. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima: predavanjima, konzultacijama, pretraživanju literature. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
1.4 |
|
|