Ciljevi predmeta |
Cilj predmeta je upoznati studente sa osnovnim pojmovima i tehnologijama koje se koriste u proizvodnji alkoholnih pića, objasniti im razlike u vrstama alkoholnih pića obzirom na korištenu sirovinu i način proizvodnje, te ima prenijeti znanja neophodna za planiranje i vođenje tehnološkog postupka proizvodnje alkoholnog pića. |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će po uspješnom završetku kolegija moći: - grupirati pojedina jaka alkoholna pića prema porijeklu sirovine i primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, - pripremiti osnovne sirovine za proizvodnju alkoholnih pića, - opisati osnovne korake u proizvodnom postupku za različita alkoholna pića, - provesti osnovna kemijska, fizikalna i senzorska ispitivanja kakvoće alkoholnih pića, - primijeniti stečena znanja u samom procesu proizvodnje nekog alkoholnog pića. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijest proizvodnje alkoholnih pića; Tehnologija proizvodnje; Vrste i podjela jakih alkoholnih pića prema sirovini i načinu proizvodnje 2. tjedan: Sirovine i osnovni sastojci za proizvodnju jakih alkoholnih pića (voćne sirovine, vino i vinski ostaci, kontrola kakvoće sirovina...) 3. tjedan: Postupci primarne prerade 4. tjedan: Fermentacija – kemijske i biokemijske promjene, kvasci, tijek fermentacije, produkti i nusprodukti fermentacije 5. tjedan: Destilacija – osnovni principi i načela, dinamika i kemijske promjene tijekom destilacije 6. tjedan: Uređaji za destilaciju 7. tjedan: Dorada destilata (dozrijevanje, odrađivanje jačine destilata, razrjeđivanje, filtriranje...) 8. tjedan: Dozrijevanje i njega alkoholnih pića; 9. tjedan: Mane alkoholnih pića, I. kolokvij 10. tjedan: Tehnološki postupci proizvodnje alkoholnih pića 11. tjedan: Proizvodnja rakija 12. tjedan: Proizvodnja rakija od grožđa, vina i prevrelog masulja, Proizvodnja žitnih rakija 13. tjedan: Proizvodnja rakija sa dodacima, Proizvodnja likera 14. tjedan: Tradicionalna hrvatska alkoholna pića; 15. tjedan: Ocjenjivanje kvalitete alkoholnih pića, Zakonska regulativa, II. kolokvij Vježbe: Proizvodnja i analiza odabranog alkoholnog pića: - određivanje osnovnih karakteristika sirovine, priprema i predobrada masulja, fermentacija - destilacija prevrelih komina, izračunavanje udjela potencijalnog alkohola, mjerenje jačine destilata i razrjeđivanje destilata na propisanu jačinu, dodatak ostalih sastojaka - određivanje udjela alkohola alkohometrom i piknometrom, proizvodnja prirodne boje - fizikalno-kemijske metode određivanja odabranih sastojaka u alkoholnim pićima (šećer, slobodne organske kiseline, tvari arome, itd.) i dokazivanje prisutnosti pojedinih tvari u alkoholnim pićima (cijanovodične kiseline, bakra, umjetnih boja, itd.) - senzorska ocjena kvalitete alkoholnih pića - terenska nastava – studentska posjeta odabranim pogonima za proizvodnju alkoholnih pića. |