NAZIV PREDMETA |
Tehnologija prerade proizvoda ribarstva |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Doc. dr. sc. Vida Šimat |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Izborni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osnovni cilj ovog predmeta je osposobiti studente za razumijevanje i provedbu pravilnog načina rukovanja proizvodima ribarstva od ulova do stola te odabira pogodnih metoda konzerviranja i provedbu dobre proizvođačke prakse tijekom različitih postupaka konzerviranja proizvoda ribarstva. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Kompetencije u primjeni znanja iz anorganske i organske kemije te osnova mikrobiologije i biokemije. |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - prepoznati sve faze posmrtnih promjena u mesu ribe; - identificirati i analizirati metabolite specifičnih mikroorganizama kvarenja - provesti različite metode konzerviranja proizvoda ribarstva u skladu s dobrom proizvođačkom praksom; - odrediti i provesti potrebne metode ocjenjivanja kvalitete sirovine, tehnoloških procesa i finalnih proizvoda riboprerađivačke industrije. - izračunati normative potrebne za organizaciju proizvodnje u riboprerađivačkoj industriji - prepoznati i ukloniti probleme u tehnološkim procesima prerade proizvoda ribarstva - prepoznati kritične kontrolne točke u proizvodnom procesu, provesti analizu opasnosti u njima te preventivne i korektivne mjere osiguranja sigurnosti hrane - samostalno provoditi HACCP sustav. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvodno predavanje, stanje i trendovi u ribarstvu, 2. tjedan: Građa i sastav ribe 3. tjedan: Posmrtne promjene na mesu ribe 4. tjedan: Led u ribarstvu 5. tjedan: Rukovanje ulovom na ribarskom brodu, 6. tjedan: Metode transporta i priprema sirovina za preradu I. kolokvij 7. tjedan: Konzerviranje ribe niskim temperaturama 8. tjedan: Konzerviranje ribe visokim temperaturama 9. tjedan: Sterilizacija: proizvodnja ribljih konzervi 10. tjedan: Konzerviranje ribe soljenjem; Konzerviranje ribe mariniranjem 11. tjedan: Konzerviranje ribe dimljenjem i sušenjem 12. tjedan: Konzerviranje riblje ikre, beskralježnjaka i algi 13. tjedan: Ambalažni materijali i metode pakiranja proizvoda ribarstva II. kolokvij 14. tjedan: Kontrola proizvodnje, rukovođenje kvalitetom i sljedivosti u riboprerađivačkoj industriji 15. tjedan: Primjeri implementacije HACCP sustava u riboprerađivačkoj industriji, legislativa. Vježbe: Izračun normativa u proizvodnji. Prijem i kontrola sirovine, upoznavanje sa metodama ocjene ribe i rakova. Senzorska ocjena proizvoda ribarstava. Histamin, uloga histamina u otrovanju ljudi i usporedba metoda za određivanje histamina. Mjerenje pH vrijednosti ribljeg mesa, dielektričnih svojstava i teksture tijekom pohrane različitih vrsta riba u različitim uvjetima skladištenja. Ocjena različitih gotovih proizvoda ribarstva. Provedba HACCP sustava. Terenska nastava: Posjeta tvornici za preradu ribe Conex-trade d.o.o., Čaporice. Vježba u laboratoriju: Kontrola rada zatvarača, hermetičnosti i ispravnosti limenki tijekom proizvodnje. Posjeta tvornici za preradu ribe Sardina d.o.o., Postira, Brač, Posjeta pušnici Bek. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Studenti su obvezni pohađati nastavu (i predavanja i vježbe), aktivno sudjelovati u nastavnom procesu te položiti ispit (kolokvije). Prisutnost na nastavi će se evidentirati, a izostanak je potrebno opravdati. Stopostotna prisutnost na nastavi će se nagraditi s 2 boda na kolokviju. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
1.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|