NAZIV PREDMETA |
Sigurnost hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
5.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
30 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Cilj predmeta je ovladati znanjima iz područja sigurnosti hrane, koje podrazumijeva sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu duž čitavog lanca – od farme do stola. Poznavanje glavnih kontaminanta hrane iz okoliša te metoda njihove identifikacije |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita očekuje se da će student: - znati primjeniti koncept sigurne hrane (od farme do stola) - prepoznati glavne okolišne kontaminante hrane (mikrobiološke, kemijske, fizikalne) - poznavati zakonsku legislativu na području sigurnosti hrane - poznavati temeljne metode identifikacije glavnih skupina kontaminanata u hrani |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u kolegij, prirodni stanični mehanizmi metabolizma toksina 2. tjedan: Biološka opasnost (bakterije – kontaminanti) 3. tjedan: Biološka opasnost (plijesni, virusi) 4. tjedan: Kemijska opasnost – aditivi, rezidui pesticida 5. tjedan: Kemijska opasnost – prirodni toksini, okolišni, mikrobni i proizvodni kontaminanti hrane 6. tjedan: Metode za identifikaciju mikrobioloških i kemijskih rizika kontaminacije hrane 7. tjedan: Fizikalna opasnost 8. tjedan: Mikotoksikoze 9. tjedan: Sljedivost hrane (sljedivost u funkciji zaštite potrošača, sljedivost u funkciji zaštite proizvoda) 10. tjedan: Opasnosti u hrani za životinje 11. tjedan: Osnove sustava upravljanja sigurnošću hrane 12. tjedan: Zahtjevi javnog zdravstva 13. tjedan: Prehrana u funkciji javnog zdravstva 14. tjedan: Zakonodavstvo o hrani 15. tjedan: Označavanje hrane Vježbe: Uzorkovanja i provođenje fizikalno-kemijski i mikrobioloških analiza: a) mesa i mesnih prerađevina, b) mlijeka i mliječnih proizvoda, c) ribe i proizvoda od ribe, d) meda, e) voća i povrća |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80 % ukupne satnice, laboratorijske vježbe 100 %. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Konačna ocjena se donosi temeljem ocjena parcijalnih ispita i kolokvija iz laboratorijskih vježbi. Bodovanje: <60% nedovoljan; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar(3); 80-90% vrlo dobar(4); 90-100% izvrstan (5). |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
J. Havranek, M. Tudor Kalit, R. Bažok, J. Đugum, D. Grbeša, M. Hadžiosmanović, A. Ivanković, I. Jakopović, S. Orešković, V. Rupić, D. Samaržija: Sigurnost hrane – od farme do stola, M.E.P., Zagreb, 2014. |
1 |
|
I. Babić, J. Đugum: Uvod u sigurnost hrane, Institut za sanitarno inženjerstvo Slovenije, Ljubljana, Slovenija, 2014. |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
B. Šarkanj, D. Kipčić, Đ. Vasić-Rački, F. Delaš, K. Galić, M. Katalenić, N. Dimitrov, T. Klapec: Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani, Osijek, HAH, 2010 |
0 |
kod predmetnog nastavnika |
|
Dopunska literatura |
I.C. Schaw: Food safety – the science of keeping food safe. Wiley Blackwell, UK, 2013.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj, (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave, (3) Nastavničkoj razini. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|