Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon uspješno položenog predmeta studenti će znati: - definirati i opisati fizikalna svojstva hrane (reološka svojstva, termofizikalna svojstva, difuziju, dielektrična svojstva…), - objasniti fizikalne pojave koje se događaju pri operacijama i procesima u prehrambenoj industriji, - opisati osnovne principe i mogućnosti primjene različitih metoda (spektroskopija, viskozimetrija, DLS, SLS, TEM, SANS) u istraživanju strukture i sastava prehrambenih proizvoda kao i termofizikalnih svojstava (DTA, DSC), - planirati laboratorijske postupke i samostalno provesti eksperiment u skladu s planom istraživanja, - primijeniti odgovarajuće računalne programe za numeričku obradu eksperimentalnih podataka i grafičko prikazivanje dobivenih rezultata; raspraviti dobivene rezultate i donijeti zaključak na kraju rada. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod. Upoznavanje s operacijama i procesima u prehrambenoj industriji. 2. tjedan: Reološka svojstva hrane. Elastičnost, plastičnost, viskoznost. 3. tjedan: Viskoznost nenjutnovskih fluida. Reološka svojstva tijesta. 4. tjedan: Eksperimentalne tehnike mjerenja viskoznosti. Transport njutnovskih i nenjutnovskih fluida. 5. tjedan: Reološka svojstva granuliranih i praškastih namirnica. Reološka svojstva suspenzija. 6. tjedan: Primjena eksperimentalnih tehnika u istraživanju strukture i sastava prehrambenih proizvoda (spektroskopija, DLS, SLS, TEM, SANS). 7. tjedan: Transport granuliranih i praškastih namirnica te suspenzija. Teksturna svojstva. 8. tjedan: Termofizikalna svojstva. Temperature faznih promjena. Temperatura smrzavanja. Temperatura odmrzavanja. Fazni prijelazi kod niskih temperatura. 9. tjedan: Primjena eksperimentalnih tehnika u istraživanju termofizikalnih svojstava (DTA, DSC). 10. tjedan: Definicije i određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta, latentne topline, entalpije, gustoće, toplinske provodnosti i difuzije. 11. tjedan: Voda u namirnicama. Aktivitet vode. Apsolutna i relativna vlažnost. Izoterme sorpcije. 12. tjedan: Međupovršinske pojave: tekuće-plinovito, tekuće-tekuće, kruto-tekuće, kruto-plinovito. 13. tjedan: Emulzije. Emulgatori. Agregacija. Sedimentacija. Koalescencija. 14. tjedan: Pjene. Mehanička ravnoteža i građa pjena. Optička svojstva. Utjecaj različitih parametara na stabilnost pjene. 15. tjedan: Dielektrična svojstva hrane. Difuzija i prijenos mase. Vježbe: 1) Gustoća i nasipna gustoća, 2) Refraktometrija, 3) Napetost površine, 4) Adsorpcija |