Fizikalna svojstva hrane

NAZIV PREDMETA Fizikalna svojstva hrane

Kod

KTM101

Godina studija

1.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Vesna Sokol

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

15

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Upoznati studente s fizikalnim svojstvima prehrambenih proizvoda i promjenama fizikalnih svojstava hrane do kojih dolazi tijekom procesiranja hrane

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon uspješno položenog predmeta studenti će znati:
- definirati i opisati fizikalna svojstva hrane (reološka svojstva, termofizikalna svojstva, difuziju, dielektrična svojstva…),
- objasniti fizikalne pojave koje se događaju pri operacijama i procesima u prehrambenoj industriji,
- opisati osnovne principe i mogućnosti primjene različitih metoda (spektroskopija, viskozimetrija, DLS, SLS, TEM, SANS) u istraživanju strukture i sastava prehrambenih proizvoda kao i termofizikalnih svojstava (DTA, DSC),
- planirati laboratorijske postupke i samostalno provesti eksperiment u skladu s planom istraživanja,
- primijeniti odgovarajuće računalne programe za numeričku obradu eksperimentalnih podataka i grafičko prikazivanje dobivenih rezultata; raspraviti dobivene rezultate i donijeti zaključak na kraju rada.

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod. Upoznavanje s operacijama i procesima u prehrambenoj industriji.
2. tjedan: Reološka svojstva hrane. Elastičnost, plastičnost, viskoznost.
3. tjedan: Viskoznost nenjutnovskih fluida. Reološka svojstva tijesta.
4. tjedan: Eksperimentalne tehnike mjerenja viskoznosti. Transport njutnovskih i nenjutnovskih fluida.
5. tjedan: Reološka svojstva granuliranih i praškastih namirnica. Reološka svojstva suspenzija.
6. tjedan: Primjena eksperimentalnih tehnika u istraživanju strukture i sastava prehrambenih proizvoda (spektroskopija, DLS, SLS, TEM, SANS).
7. tjedan: Transport granuliranih i praškastih namirnica te suspenzija. Teksturna svojstva.
8. tjedan: Termofizikalna svojstva. Temperature faznih promjena. Temperatura smrzavanja. Temperatura odmrzavanja. Fazni prijelazi kod niskih temperatura.
9. tjedan: Primjena eksperimentalnih tehnika u istraživanju termofizikalnih svojstava (DTA, DSC).
10. tjedan: Definicije i određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta, latentne topline, entalpije, gustoće, toplinske provodnosti i difuzije.
11. tjedan: Voda u namirnicama. Aktivitet vode. Apsolutna i relativna vlažnost. Izoterme sorpcije.
12. tjedan: Međupovršinske pojave: tekuće-plinovito, tekuće-tekuće, kruto-tekuće, kruto-plinovito.
13. tjedan: Emulzije. Emulgatori. Agregacija. Sedimentacija. Koalescencija.
14. tjedan: Pjene. Mehanička ravnoteža i građa pjena. Optička svojstva. Utjecaj različitih parametara na stabilnost pjene.
15. tjedan: Dielektrična svojstva hrane. Difuzija i prijenos mase.
Vježbe:
1) Gustoća i nasipna gustoća, 2) Refraktometrija, 3) Napetost površine, 4) Adsorpcija

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Studenti su obvezni pohađati nastavu te aktivno sudjelovati u nastavnom procesu.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

0.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

1.0

Referat

0.0