| NAZIV PREDMETA | 
Razvoj prehrambenog proizvoda | 
Kod  | 
   
 | 
Nositelj/i predmeta  | 
   
   
   Prof. dr. sc.  Višnja Katalinić  | 
   Bodovna vrijednost (ECTS)  | 
   4.0  | 
    
    
 | 
Suradnici  | 
   
   
   Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić  | 
   Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)  | 
   
      
    | 
    
    
 | 
Status predmeta  | 
   
   
   Izborni  | 
   Postotak primjene e-učenja  | 
   0 %  | 
    
    
 | 
| OPIS PREDMETA | 
Ciljevi predmeta  | 
Cilj ovog kolegija je upoznati studenta s razlozima razvoja prehrambenog proizvoda. Student će steći osnovno znanje o glavnim fazama razvoja prehrambenog proizvoda i shvatiti značaj timskog rada i interdisciplinarnog pristupa. Radeći u grupi student će učiti osmisliti, napraviti i ocijeniti prehrambeni proizvod.  | 
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet  | 
   | 
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)  | 
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - definirati „novi prehrambeni proizvod“ - razumjeti razloge razvoja prehrambenog proizvoda - navesti i sagledati glavne faze u razvoju prehrambenog proizvoda - razumjeti važnost timskog rada i interdisciplinarnog pristupa u procesu - razvoja prehrambenog proizvoda  | 
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave  | 
1. tjedan: Uvodno predavanje; Što je to novi prehrambeni proizvod; Uvod u razvoj prehrambenog proizvoda; Razlozi za razvoj prehrambenog proizvoda. 2. tjedan: Glavne faze razvoja novog prehrambenog proizvoda poznate kao 5D (Decide; Discover; Define; Develop; Deploy); 3. tjedan: Ideje, određivanje cilja i sagledavanje zahtjeva tržišta; 4. tjedan: Razvoj i definiranje proizvodnog procesa, pakiranje, konzerviranje i zakonska ograničenja; 5. tjedan: I. kolokvij 1. 6.-7. tjedan: Način testiranja i prototip; Dorada proizvoda, određivanje cijene koštanja, načina proizvodnje i pakiranja 2. 8. tjedan: Testiranja stabilnosti, senzorskih svojstava, fizikalnih, kemijskih i biokemijskih parametara kvalitete; 3. 9. tjedan: Mišljenje potrošača; Prezentacija i marketing proizvoda 4. 10. tjedan: II kolokvij 5. 11. tjedan: Odluka studenata o tipu novog prehrambenog proizvoda koji žele istražiti 1. -14 tjedan: Natjecateljski rad po grupama 2. tjedan: Prezentacija i obrana seminarskog rada  | 
Vrste izvođenja nastave:  | 
   
 | 
Obveze studenata  | 
Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice.  | 
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):  | 
   
   
   Pohađanje nastave  | 
   1.0  | 
   Istraživanje  | 
   0.0  | 
   Praktični rad  | 
   0.0  | 
    
   
   Eksperimentalni rad  | 
   0.0  | 
   Referat  | 
   0.0  | 
      | 
   |