NAZIV PREDMETA |
Ambalaža prehrambenih proizvoda |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Osposobiti studenta za razumijevanje i realizaciju osnovnih funkcija ambalaže u skladu s karakteristikama prehrambenih proizvoda i zahtjevima tržišta |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita student je sposoban: - definirati osnovne funkcije ambalaže - identificirati karakteristike i osjetljivost pojedine vrste prehrambenog proizvoda prema vanjskim utjecajima - identificirati i analizirati ambalažne materijale za pakiranje prehrambenih proizvoda - opisati postupke proizvodnje ambalaže - identificirati interakcije u sustavu prehrambenog proizvoda i ambalaže - osmisliti kreativna rješenja pri odabiru i usklađivanju ambalažnih materijala i oblika s vrstom prehrambenog proizvoda - provoditi eksperiment i mjerenje u laboratoriju, te interpretirati prikupljene podatke i rezultate mjerenja - sudjelovati u timskom radu i samostalno prezentirati stručne sadržaje |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod. 2. tjedan: Podjela ambalaže. 3. tjedan: Funkcije ambalaže. 4. tjedan: Vrste i karakteristike robe. 5. tjedan: Ambalažni materijali: drvo, papir, ljepenka, karton. Metalni ambalažni materijali 6. tjedan: Polimerni materijali, svojstva i podjela. Celulozni materijali, poliolefini, vinilni plastomeri 7. tjedan: Polistiren, poliesteri, poliamidi, poliuretani. Biorazgradljivi polimerni materijali. 8. tjedan: Postupci proizvodnje polimerne ambalaže. 9. tjedan: Višeslojni ambalažni materijali. Staklo. a. Provjera znanja (I. kolokvij) 10. tjedan: Ambalažni oblici. 11. tjedan: Interakcije u ambalažnom sustavu. 12. tjedan: Ambalaža proizvoda od žitarica, pekarskih i konditorskih proizvoda; Ambalaža za pakiranje voća i povrća; mesa i ribe 13. tjedan: Ambalaža za pakiranje mlijeka i mliječnih proizvoda; Ambalaža za alkoholna i bezalkoholna pića 14. tjedan: Odbačena ambalaža i okoliš. 15. tjedan: Prezentacija studentskih seminarskih radova b. Provjera znanja (II. kolokvij) 2. Laboratorijske vježbe: Analiza dimenzija ambalažnog materijala; Analiza papira; Analiza metalnih ambalažnih materijala; Analiza polimernih materijala; Analiza višeslojnih ambalažnih materijala |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima (min. 70 %), laboratorijskim vježbama (100 %), izrada i prezentacija seminarskog rada |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.7 |
Referat |
0.0 |
|
|