Ambalaža prehrambenih proizvoda

NAZIV PREDMETA Ambalaža prehrambenih proizvoda

Kod

KTK312

Godina studija

3.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

15

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Osposobiti studenta za razumijevanje i realizaciju osnovnih funkcija ambalaže u skladu s karakteristikama prehrambenih proizvoda i zahtjevima tržišta

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog ispita student je sposoban:
- definirati osnovne funkcije ambalaže
- identificirati karakteristike i osjetljivost pojedine vrste prehrambenog proizvoda prema vanjskim utjecajima
- identificirati i analizirati ambalažne materijale za pakiranje prehrambenih proizvoda
- opisati postupke proizvodnje ambalaže
- identificirati interakcije u sustavu prehrambenog proizvoda i ambalaže
- osmisliti kreativna rješenja pri odabiru i usklađivanju ambalažnih materijala i oblika s vrstom prehrambenog proizvoda
- provoditi eksperiment i mjerenje u laboratoriju, te interpretirati prikupljene podatke i rezultate mjerenja
- sudjelovati u timskom radu i samostalno prezentirati stručne sadržaje

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod.
2. tjedan: Podjela ambalaže.
3. tjedan: Funkcije ambalaže.
4. tjedan: Vrste i karakteristike robe.
5. tjedan: Ambalažni materijali: drvo, papir, ljepenka, karton. Metalni ambalažni materijali
6. tjedan: Polimerni materijali, svojstva i podjela. Celulozni materijali, poliolefini, vinilni plastomeri
7. tjedan: Polistiren, poliesteri, poliamidi, poliuretani. Biorazgradljivi polimerni materijali.
8. tjedan: Postupci proizvodnje polimerne ambalaže.
9. tjedan: Višeslojni ambalažni materijali. Staklo.
a. Provjera znanja (I. kolokvij)
10. tjedan: Ambalažni oblici.
11. tjedan: Interakcije u ambalažnom sustavu.
12. tjedan: Ambalaža proizvoda od žitarica, pekarskih i konditorskih proizvoda; Ambalaža za pakiranje voća i povrća; mesa i ribe
13. tjedan: Ambalaža za pakiranje mlijeka i mliječnih proizvoda; Ambalaža za alkoholna i bezalkoholna pića
14. tjedan: Odbačena ambalaža i okoliš.
15. tjedan: Prezentacija studentskih seminarskih radova
b. Provjera znanja (II. kolokvij)
2. Laboratorijske vježbe: Analiza dimenzija ambalažnog materijala; Analiza papira; Analiza metalnih ambalažnih materijala; Analiza polimernih materijala; Analiza višeslojnih ambalažnih materijala

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisustvovanje predavanjima (min. 70 %), laboratorijskim vježbama (100 %), izrada i prezentacija seminarskog rada

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.7

Referat

0.0