Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog predmeta studenti će moći: - predložiti prikladne načine podizanja nasada maslina, provesti odabir sorti, načina gnojidbe, zaštite, rezidbe i berbe, - demonstrirati temeljne postupke dobivanja maslinova ulja i stolnih maslina, - samostalno izvesti osnovna ispitivanja kvalitete maslinova ulja i stolnih maslina, - izabrati ispravan pristup u rješavanju problema zbrinjavanja otpada iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina, - poznavati osnovnu zakonsku regulativu iz područja maslinova ulja i stolnih maslina. |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijesni dio-maslina i maslinovo ulje kroz povijest na području Mediterana i u Hrvatskoj 2. tjedan: Proizvodnja maslina-priprema tla, odabir sorti, planiranje nasada gnojidba, rezidba, zaštita i navodnjavanje 3. tjedan: Proizvodnja maslinova ulja-berba, transport, čuvanje maslina do prerade, načini prerade maslina u ulje, 2 i 3-fazni sustavi, presa 4. tjedan: Filtriranje, pakiranje i čuvanje maslinova ulja, rafinirano maslinovu ulje i ulje komine masline 5. tjedan: Fizikalno-kemijsko i senzorsko ispitivanje maslinovih ulja, upoznavanje s fizikalno kemijskim i senzorskim metode ispitivanja maslinovih ulja 6. tjedan: Maslinovo ulje i zdravlje, učinci pojedinih sastojak maslinova ulja na zdravlje čovjeka 7. tjedan: Zakonska regulativa iz područja maslinova ulja 8. tjedan: Ponavljanje 9. tjedan: Proizvodnja stolnih maslina, berba, transport, čuvanje maslina do prerade, metode proizvodnje stolnih maslina, HACCP 10. tjedan: Dorada stolnih maslina 11. tjedan: Ispitivanje kvalitete stolnih maslina, upoznavanje s fizikalno kemijskim i senzorskim metode ispitivanja stolnih maslina 12. tjedan: Mikrobiologija maslina i maslinova ulja 13. tjedan: Zakonska regulativa iz područja stolnih maslina 14. tjedan: Otpad iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina, vrste i količine otpada iz proizvodnje maslinova ulja i stolnih maslina, načini korištenja i oporaba Vježbe: Analize ploda masline (indeks zrelosti, udio vode i randman ulja); Određivanje parametara maslinovog ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, broj osapunjenja, jodni broj); Postupci konzerviranja maslina (priprema salamure, odgorčavanje masline, grčki i španjolski način konzerviranja maslina, "suho" konzerviranje); Analiza salamure (pH, kiselost, sadržaj soli) |