NAZIV PREDMETA |
Sirovine u prehrambenoj industriji |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
Izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
osposobljavanje studenata za: - poznavanje temeljnih skupina namirnica - poznavanje nutritivnih i ne-nutritivnih komponenti namirnica - poznavanje kemijskog sastava namirnica iz pojedinih skupina: žitarice, voće, povrće, mlijeko, meso, riba, masti i ulja, konditori - razumijevanje utjecaja procesa prerade i pripreme hrane na promjenu kemijskog sastava namirnica - poznavanje optimalnih uvjeta čuvanja namirnica u cilju očuvanja kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Studenti će nakon odslušanog gradiva ovog kolegija moći: - razlikovati pojedine skupine namirnica - primijeniti optimalne uvjete za maksimalno očuvanje kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti pojedine namirnice - prepoznati opasnosti od nepoželjnih komponenti namirnica - primijeniti optimalne uvjete prerade namirnica za očuvanje njihovog kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
0. Uvod. Podjela namirnica po grupama: P. 2 sata 1. Namirnice biljnog podrijetla: Žitarice. P 2 sata, S. 1 sat 2. Namirnice biljnog podrijetla: Voće. P 2 sata, S. 2 sata 3. Namirnice biljnog podrijetla: Povrće: P 2 sata; S. 2 sata 4. Namirnice biljnog podrijetla. Gljive, P 1 sata, S 1 sat 5. Namirnice biljnog podrijetla: Uljarice. P. 2 sata, S. 1 sat 6. Namirnice životinjskog podrijetla: Crveno meso. P 2 sata, S 1 sat 7. Namirnice životinjskog podrijetla: Bijelo meso. P 2 sata, S. 1 sat 8. Namirnice životinjskog podrijetla: Mlijeko i proizvodi od mlijeka. P 3 sata, S. 1 sata 9. Namirnice životinjskog podrijetla: Riba, P. 2 sata, S. 1 sat 10. Namirnice životinjskog podrijetla. Školjkaši, P. 2 sata, S. 1 sat 11. Aditivi u namirnicama. P 2 sata, S 1 sat 12. Parametri optimalnog čuvanja namirnica: P 3 sata, S 1 sat 13. Parametri optimalne pripreme namirnica. P 3 sata, S 1 sat |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na seminarima u iznosu najmanje od 80% predviđene satnice. Napraviti seminarski rad iz zadane teme. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|