NAZIV PREDMETA |
Parfemi i kozmetički preparati |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Izv. prof. dr. sc. Ani Radonić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje temeljnih znanja iz područja kemije mirisa i mirisnih spojeva te njihova uloga i primjena u svakodnevnom životu. Stjecanje osnovnih znanja o najvažnijim sirovinama koje se koriste za izradu kozmetičkih proizvoda, vrstama kozmetičkih proizvoda te nuspojavama kozmetičkih sirovina i/ili proizvoda na kožu i njene privjeske. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Odslušani predmeti Organska kemija I i II te Prirodni organski spojevi. |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Očekuje se da će studenti nakon položenog ispita iz Parfema i kozmetičkih preparata moći: - definirati osnovne pojmove iz područja kemije i proizvodnje mirisa - navesti prirodne sastojke mirisnih pripravaka, metode njihova dobivanja i najčešće sirovine - navesti i, na temelju strukturnih formula, prepoznati najpoznatije sintetičke mirisne spojeve - definirati pojmove kozmetika i kozmetologija - razlikovati glavne skupine sastojaka za izradu kozmetičkih preparata i navesti najvažnije predstavnike pojedinih skupina - razlikovati kozmetičke proizvode prema namjeni i navesti karakteristične kozmetičke proizvode iz svake grupe |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u predmet (sadržaj predmeta, kriteriji i uvjeti polaganja). Definicije pojmova: miris, mirisni ili aromatični spoj, olfaktologija, olfakcija. 2. tjedan: Olfaktorni sustav. Poremećaji osjeta mirisa. Povijesni pregled proizvodnje i uporabe mirisa. 3. tjedan: Vrste mirisnih pripravaka. Podjela mirisa prema porijeklu sastojaka. Prirodni, prirodi-identični, sintetski sastojci. Struktura mirisa. Podjela mirisa prema mirisnim grupama. 4. tjedan: Mirisne grupe. Podjela prema H&R. Podjela prema M. Edwards - tzv. "mirisno kolo". Podjela mirisa prema proizvođačima mirisnih pripravaka. 5. tjedan: Sastojci mirisnih pripravaka. Prirodni sastojci. Metode izolacije prirodnih sastojaka. Destilacija. Prešanje. Ekstrakcija otapalom. 6. tjedan: Definicije prirodnih sastojaka koji se koriste u parfimeriji. Sirovine za dobivanje prirodnih sastojaka. Sirovine biljnog porijekla. Kora. Cvijeće. Plodovi. 7. tjedan: Sirovine biljnog porijekla. Zeleni dijelovi. Korijenje, podanci, lukovice. Sjeme. Drvo. Smole i balzami. 8. tjedan: Sirovine životinjskog porijekla. Ostale prirodne sirovine. Mirisni spojevi. Podjela sintetičkih sastojaka. Podjela prema funkcijskim skupinama. Alkoholi. Aldehidi. Ketoni. 9. tjedan: C13-norizoprenoidi. Esteri. Laktoni. Mošusni spojevi. Fenoli. Ugljikovodici. Heterociklički spojevi. 10 tjedan: Definicije pojmova kozmetika i kozmetologija. Značenje i podjela kozmetologije. Koža i privjesci kože. Sastojci za izradu kozmetičkih preparata. Prirodni sastojci. Anorganski sastojci. 11. tjedan: Organski sastojci. Sastojci biljnog porijekla. Sastojci životinjskog porijekla. Biogeni stimulansi: hormoni, vitamini i enzimi. 12. tjedan: Polusintetički sastojci. Sintetički sastojci. Aktivne i pomoćne tvari. Tenzidi. Emolijensi. Ugušćivači. Konzervansi. Antioksidansi. Bojila. Tvari za zaštitu od UV-zračenja. 13. tjedan: Kozmetički proizvodi. Definicije osnovnih pojmova i podjela. Proizvodi za održavanje čistoće. 14. tjedan: Proizvodi za njegu. Kreme, losioni, gelovi i ulja za njegu kože i kose. 15. tjedan: Proizvodi za uljepšavanje. |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Studenti su obvezni pohađati predavanja u iznosu od 80% predviđene satnice. Aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu će se vrednovati u konačnoj ocjeni. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|
Kolokviji |
0.0 |
Usmeni ispit |
0.0 |
|
|
Pismeni ispit |
1.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Student može položiti cjelokupni ispit putem dva parcijalna testa tijekom semestra. Ti testovi omogućuju studentu da se oslobodi i samo određenog dijela ispita. Prag prolaznosti je 60%. Svaki test u ocjeni učestvuje s 45%. Prisutnost predavanjima od 80 do 100% čini 10% ocjene. Studenti koji nisu položili ispit putem testova polažu ispit u redovitim ispitnim terminima. Princip ocjenjivanja: 60%-69% - dovoljan, 70%-79% - dobar, 80%-89% -vrlo dobar, 90%-100% - izvrstan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
The Chemistry of Fragrances, 2nd edition, edited by C. S. Sell, RSC Publishing, Cambridge, 2006. |
0 |
Da (osobno vlasništvo nastavnika) |
M. Čajkovac, Kozmetologija, Naklada Slap, Zagreb, 2000. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
Poucher’s Perfumes, Cosmetics and Soaps, 10th edition, edited by Hilda Butler, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2000. Tehnička enciklopedija, vol. 5, str. 360-370, JLZ, Zagreb, 1976. Tehnička enciklopedija, vol. 7, str. 311-319, JLZ, Zagreb, 1980. J. Buckle, Clinical Aromatherapy, Essential Oils in Practice, 2nd edition, Churchill Livingstone, Edinburgh, 2003.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti obavljat će se na tri razine: (1) Sveučilišnoj, provođenjem anketiranja polaznika o kvaliteti nastave; (2) Fakultetskoj, pomoću Povjerenstva za kontrolu kvalitete nastave; (3) Nastavničkoj razini, prihvaćanjem sugestija polaznika i kolega. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|