Osiguranje i kontrola kakvoće hrane

NAZIV PREDMETA Osiguranje i kontrola kakvoće hrane

Kod

KTD203

Godina studija

0.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Josipa Giljanović

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

30

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

20 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU u analize hrane.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

Završen odgovarajući Preddiplomski studij, položena Higijena i sanitacija te Procesi u prehrambenoj industriji

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Nakon položenog ispita studenti će znati:
– izdvojiti i točno imenovati metodu kojom će odrediti pojedini osnovni sastojak u hrani
– definirati, isplanirati i praktično provesti odabranu metodu,
– znati izračunati i interpretirati dobiveni rezultat
– usporediti metodu sa sličnim metodama i adekvatno je vrednovati
– procijeniti da li je ona pogodna i za druge namjene i u tu svrhu je preporučiti
– napisati analitičko izvješće
– Razumjeti ulogu, razvoj i primjenu sustava upravljanja kvalitetom u procesu i laboratoriju
– Razumjeti ulogu standarda i normizacije

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Uvod u analizu hrane, Uzorkovanje i priprema uzorka.
2. tjedan: Određivanje osnovnih sastojaka hrane: voda, metode određivanja vode, pepeo mineralne tvari, metode određivanja
3. tjedan:. bjelančevina, metode određivanja bjelančevina i dušika
4. tjedan:. Masti; podjela, metode određivanja,
5. tjedan:. ugljikohidrati; podjela, metode određivanja.
6. tjedan: vitamini, podjela metode određivanja. Provjera znanja (I. parcijalni test).
7 tjedan: Organizacija rada ispitnih laboratorija, uvod i osnovni pojmovi; osnovni sustava kvalitete; kriterij za akreditaciju ispitnih laboratorij,
8. tjedan: dobra laboratorijska praksa, zahtjevi i dokumentacija
9. tjedan: ISO 9001, ISO 22000,
10. tjedan: Sustav ovlašćivanja i akreditacije u Europi i Hrvatskoj, principi i pravila. Zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17025.
11. tjedan: validacija osnovni pojmovi i definicije, validacija metode, preduvjeti, planiranje, izvedba i dokumentiranje, parametri validacije,
12. tjedan: povlačenje i opoziv zapisi,
15. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni test).
Popis vježbi:
1. Određivanje vode.;
2. Određivanje pepela i mineralnih tvari;
3. Određivanje dušika;
4. Određivanje masti;
5. Određivanje ugljikohidrata;
6. Određivanje vitamina- UV/VIS spektroskopija;
7. AAS,
8. IR spektroskopija,
9. Potenciometrija

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

0.5

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0

Laboratorijske vježbe

0.5

Esej

0.0

Seminarski rad

0.0