Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Završen odgovarajući Preddiplomski studij, položena Higijena i sanitacija te Procesi u prehrambenoj industriji |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita studenti će znati: – izdvojiti i točno imenovati metodu kojom će odrediti pojedini osnovni sastojak u hrani – definirati, isplanirati i praktično provesti odabranu metodu, – znati izračunati i interpretirati dobiveni rezultat – usporediti metodu sa sličnim metodama i adekvatno je vrednovati – procijeniti da li je ona pogodna i za druge namjene i u tu svrhu je preporučiti – napisati analitičko izvješće – Razumjeti ulogu, razvoj i primjenu sustava upravljanja kvalitetom u procesu i laboratoriju – Razumjeti ulogu standarda i normizacije |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u analizu hrane, Uzorkovanje i priprema uzorka. 2. tjedan: Određivanje osnovnih sastojaka hrane: voda, metode određivanja vode, pepeo mineralne tvari, metode određivanja 3. tjedan:. bjelančevina, metode određivanja bjelančevina i dušika 4. tjedan:. Masti; podjela, metode određivanja, 5. tjedan:. ugljikohidrati; podjela, metode određivanja. 6. tjedan: vitamini, podjela metode određivanja. Provjera znanja (I. parcijalni test). 7 tjedan: Organizacija rada ispitnih laboratorija, uvod i osnovni pojmovi; osnovni sustava kvalitete; kriterij za akreditaciju ispitnih laboratorij, 8. tjedan: dobra laboratorijska praksa, zahtjevi i dokumentacija 9. tjedan: ISO 9001, ISO 22000, 10. tjedan: Sustav ovlašćivanja i akreditacije u Europi i Hrvatskoj, principi i pravila. Zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17025. 11. tjedan: validacija osnovni pojmovi i definicije, validacija metode, preduvjeti, planiranje, izvedba i dokumentiranje, parametri validacije, 12. tjedan: povlačenje i opoziv zapisi, 15. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni test). Popis vježbi: 1. Određivanje vode.; 2. Određivanje pepela i mineralnih tvari; 3. Određivanje dušika; 4. Određivanje masti; 5. Određivanje ugljikohidrata; 6. Određivanje vitamina- UV/VIS spektroskopija; 7. AAS, 8. IR spektroskopija, 9. Potenciometrija |