NAZIV PREDMETA |
Osiguranje i kontrola kakvoće hrane |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Josipa Giljanović |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
20 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o principima, metodologiji, tehnikama i zakonodavnim osnovama RH i EU u analize hrane. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
Završen odgovarajući Preddiplomski studij, položena Higijena i sanitacija te Procesi u prehrambenoj industriji |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog ispita studenti će znati: – izdvojiti i točno imenovati metodu kojom će odrediti pojedini osnovni sastojak u hrani – definirati, isplanirati i praktično provesti odabranu metodu, – znati izračunati i interpretirati dobiveni rezultat – usporediti metodu sa sličnim metodama i adekvatno je vrednovati – procijeniti da li je ona pogodna i za druge namjene i u tu svrhu je preporučiti – napisati analitičko izvješće – Razumjeti ulogu, razvoj i primjenu sustava upravljanja kvalitetom u procesu i laboratoriju – Razumjeti ulogu standarda i normizacije |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Uvod u analizu hrane, Uzorkovanje i priprema uzorka. 2. tjedan: Određivanje osnovnih sastojaka hrane: voda, metode određivanja vode, pepeo mineralne tvari, metode određivanja 3. tjedan:. bjelančevina, metode određivanja bjelančevina i dušika 4. tjedan:. Masti; podjela, metode određivanja, 5. tjedan:. ugljikohidrati; podjela, metode određivanja. 6. tjedan: vitamini, podjela metode određivanja. Provjera znanja (I. parcijalni test). 7 tjedan: Organizacija rada ispitnih laboratorija, uvod i osnovni pojmovi; osnovni sustava kvalitete; kriterij za akreditaciju ispitnih laboratorij, 8. tjedan: dobra laboratorijska praksa, zahtjevi i dokumentacija 9. tjedan: ISO 9001, ISO 22000, 10. tjedan: Sustav ovlašćivanja i akreditacije u Europi i Hrvatskoj, principi i pravila. Zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17025. 11. tjedan: validacija osnovni pojmovi i definicije, validacija metode, preduvjeti, planiranje, izvedba i dokumentiranje, parametri validacije, 12. tjedan: povlačenje i opoziv zapisi, 15. tjedan: Provjera znanja (II. parcijalni test). Popis vježbi: 1. Određivanje vode.; 2. Određivanje pepela i mineralnih tvari; 3. Određivanje dušika; 4. Određivanje masti; 5. Određivanje ugljikohidrata; 6. Određivanje vitamina- UV/VIS spektroskopija; 7. AAS, 8. IR spektroskopija, 9. Potenciometrija |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisustvovanje predavanjima u iznosu od 80% ukupne satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
Laboratorijske vježbe |
0.5 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
0.5 |
|
|
Pismeni ispit |
0.5 |
Projekt |
1.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Cjelokupni ispit može se položiti preko dva parcijalna testa tijekom semestra. Prag prolaznosti je 60%. Svaki kolokvij u ocjeni učestvuje s 50%. Prisutnost predavanjima od 80 do 100% je 10% ocjene. U ispitnim rokovima polaže se pismeni i usmeni ispit. Prag prolaznosti je 60%. Položeni jedan parcijalni test iz bilo kojeg dijela (prethodna aktivnost) vrijedi u cijeloj tekućoj akademskoj godini. Pismeni ispit ima udio 50%, a usmeni 50%. Studenti koji nisu položili ispit putem parcijalnih testova polažu ispit preko pismenog, pismeno-usmenog i usmenog ispita u redovitim ispitnim rokovima. Prag prolaznosti je 60 %, a pojedini oblik ispita učestvuje u ocjeni s po 50%. Ocjene: 60%-69% - dovoljan, 70%-79% - dobar, 80%-89% -vrlo dobar, 90%-100% - odličan. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
Pravilnici o metodama uzimanja uzoraka i metodama obavljanja kemijskih i fizikalnih analiza različitih prehrambenih proizvoda |
6 |
|
J. Giljanović, Predavanja, interni materijal, Split, 2014. |
0 |
web-stranici Zavoda te www.foodlinks.eu |
J. Giljanović, Uputstva za vježbe, interni materijal, Split, 2014. |
0 |
|
Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija (ISO/IEC 17025:2005+Cor.1:2006; EN ISO/IEC 17025:2005+AC:2006); General requirements for the competence of testing and calibration laboratories (ISO/IEC 17025:2005+Cor.1:2006; EN ISO/IE |
0 |
|
M.Kaštelan-Macan, Kemijska analiza u sustavu kvalitete, Školska knjiga, Zagreb (2003) |
0 |
|
|
Dopunska literatura |
D. A. Skoog, D. M. West i F. J. Holler, Osnove analitičke kemije, Školska knjiga, Zagreb, 1999. Suzanne Nielsen,; Food Analysisi, fourth edition, S.S., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010. Ceirwyne S. james, Analytical chemistry of food, Aspen publisher, Inc.Gaithesburg, Maryland, 1999;. Official Methods of Analysis of AOAC International, 19th Ed. 2012. Editor: Dr. George W. Latimer, Jr Prijevod: General Principles of Food Hygiene CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003 2/29, JCodex Alimentarius-Joint FAO/WHO Food Standards, ISO, IDF, IUPAC, ICC - standardi za pojedine vrste namirnica,
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
- registracija nazočnosti studenata - godišnja analiza uspjeha studenata - studentska anketa |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|