NAZIV PREDMETA |
Procesi u prehrambenoj industriji |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Višnja Katalinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
6.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Student će steći osnovna znanja o najvažnijim procesima u prehrambeno-procesnom inženjerstvu. Upoznati će i razumjeti ciljeve pripremnih i specifičnih operacija. Steći će osnovno znanje o uzrocima kvarenja hrane, značaju i postupcima procesa konzerviranja i osnovnim principima najvažnijih procesnih postupaka od komercijalnog značaja. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Student će nakon uspješno savladanog predmeta moći: - navesti različite aktivnosti prehrambenog sektora i najvažnije procese u prehrambeno-procesnom inženjerstvu - definirati ciljeve i metode osnovnih pripremnih i specifičnih operacija u prehrambenoj industriji - razumjeti značaj i osnovne principe konzerviranja hrane - opisati postupke procesiranja hrane toplinom - definirati i razumjeti postupke konzerviranja hrane koji se baziraju na odvođenju topline (hlađenje, zamrzavanje) - razumjeti koncept aktiviteta vode i primjenu kontrole okoliša u kontroli degradacije hrane i ograničavanju kontaminacije - razumjeti prednosti nekih postupaka konzerviranja hrane dehidratacijom - opisati fermentaciju i objasniti principe na kojima počiva biokonverzija hrane - opisati principe konzerviranja dodatkom šećera, soli i konzervansa - razumjeti osnovne principe konzerviranja hrane mikrovalovima i ionizirajućim zračenjem |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Razvoj prehrambene industrije. Jedinični procesi u prehrambenoj industriji. 2. tjedan: Klasifikacija i svojstva prehrambenih proizvoda. Najvažnija fizička i termofizička svojstva. 3. tjedan: Kvarenje prehrambenog proizvoda. Kinetika degradativnih promjena. 4. tjedan: Stabilnost, konzerviranje i sigurnost prehrambenog proizvoda. Metode konzerviranja prehrambenog proizvoda. 5. tjedan: Konzerviranje toplinskim postupcima (blanširanje, pasterizacija, toplinska sterilizacija). 6. tjedan: Konzerviranje hlađenjem. Primjena kontrolirane i modificirane atmosfere u skladištenju i pakiranju prehrambenih proizvoda. 7. tjedan: I. kolokvij 8. tjedan: Konzerviranje zamrzavanjem. 9. tjedan: Konzerviranje uklanjanjem vode (Uparivanje. Sušenje). Procesi koncentriranja (Membranski procesi. Koncentriranje zamrzavanjem). 10. tjedan: Konzerviranje biološkim putem. Konzerviranje kemijskim aditivima. Postupci konverzije svojstava namirnica. 11. tjedan: Postupci “minimalnog procesiranja” hrane i novi postupci. 12. tjedan: Mehanički i fizički postupci u procesu proizvodnje. Ekstruzijsko kuhanje. Procesi ekstrakcije u prehrambenoj industriji. Emulgiranje. 13. tjedan: Proizvodne linije. Dinamika i kontinuirana evolucija prehrambene industrije. 14. tjedan: Važniji propisi koji reguliraju područje prehrambene industrije. 15. tjedan: II. kolokvij |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice, te obvezno prisustvo vježbama i terenskoj nastavi. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
Terenska nastava |
0.5 |
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|