Mediteranska prehrana

NAZIV PREDMETA Mediteranska prehrana

Kod

KTD205

Godina studija

0.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Tea Bilušić

Bodovna vrijednost (ECTS)

4.0

Suradnici

Tonča Koludrović

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

30

0

15

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

35 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Poznavanje uloge makro i mikronutrijenata u hrani
- Razumijevanje načina određivanja dnevnih energetskih potreba čovjeka po pojedinim skupinama
- Poznavanje principa pravilne prehrane
- Razumijevanje posebnosti Mediteranskog načina prehrane i njezine uloge u očuvanju zdravlja
- Poznavanje glavnih komponenti Mediteranske prehrane i načini na koje oni utječu na očuvanje zdravstvene ravnoteže čovjeka
- Osposobljenost studenta za kreiranje jelovnika po principu Mediteranske prehrane
- Osposobljenost studenta za određivanje nutritivnog statusa pojedinca
- Osposobljenost studenta za izračun dnevnog kalorijskog unosa

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

nema

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Poznavanje temeljnih karakteristika Mediteranske prehrane
- Razumijevanje načina na koji komponente hrane utječu na zdravlje čovjeka
- Poznavanje faktora koji određuju nutritivni status pojedinca
- Razumijevanje uloge Mediteranske prehrane kod bolesnika koji pate od kroničnih bolesti
- Razumijevanje utjecaja načina prehrane na predispoziciju oboljenja od kroničnih bolesti kod potomstva (uloga epigenetike)
- Razumijevanje uloge Mediteranske prehrane u prevenciji malignih bolesti

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. Makronutrijenti u hrani (najvažnije spoznaje o ulozi ugljikohidrata, proteina i masti u prehrani i njihovi izvori u Mediteranskoj prehrani) 3 sata
2. Mikronutrijenti u prehrani u namirnicama zastupljenim u Mediteranskoj prehrani 2 sata
3. Principi pravilne prehrane – poveznica s piramidom Mediteranske prehrane 2 sata
4. Namirnice biljnog i životinjskog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu 4 sata
5. Funkcionalna hrana iz Mediteranske prehrane 2 sata
6. Uloga aromatičnih i ljekovitih biljaka u Mediteranskoj prehrani 2 sata
7. Uloga epigenetike u prehrani (dokazi vezani uz Mediteransku prehranu) 2 sata
8. Mediteranska prehrana i proces starenja 2 sata
9. Mediteranska prehrana i zdravstvena ravnoteža 2 sata
10. Mediteranska prehrana u prevenciji različitih kroničnih bolesti: dijabetesa tipa 2, pretilosti, osteoporoze, bolesti krvožilnog sustava, malignih bolesti 9 sati
Vježbe:
- Određivanje postotka potkožnog masnog tkiva koristeći kaliper metodu i automatski mjerač postotka masnog tkiva
- Sastavljanje ankete 24-satnog prisjećanja i evaluacija dobivenih rezultata
- Određivanje indeksa tjelesne mase i stupnja uhranjenosti
- Sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika po principima Mediteranske prehrane
- Izračunavanje dnevnih energetskih potreba za pojedine skupine ljudi

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na vježbama u iznosu od 100% od predviđene satnice.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

0.0

Eksperimentalni rad

1.0

Referat

1.0

 

 

Esej

0.0

Seminarski rad

1.0

 

 

Kolokviji

1.0

Usmeni ispit

1.0

 

 

Pismeni ispit

0.0

Projekt

0.0

 

 

Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu

Tijekom semestra biti će dva pismena kolokvija (parcijalna provjera znanja) u trajanju od 60 minuta. Studenti koji polože s pozitivnom ocjenom oba kolokvija, na ispitnom roku će imati usmenu provjeru znanja.
U konačnu ocjenu kolegija ulazi ocjena iz oba kolokvija te ocjena usmenog ispita.

Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija)

Naslov

Broj primjeraka u knjižnici

Dostupnost putem ostalih medija

T. Bilušić: Dijetetika,autorizirana predavanja, 2013, KTF

0

T. Bilušić: Osnove znanosti o hrani, autorizirana predavanja, 2013, KTF

0

V. Katalinić: Temeljno znanje o prehrani, sveučilišni priručnik, 2011, KTF

0

G. Krešić: Trendovi u prehrani, , Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu, Opatija, 2012.

1

Dopunska literatura

R. Živković: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb, 2002.
J. S. Garrow, W.P.T. James: Human nutrition and dietetics. 10th Edition, Churchill Livingostone, Co. London, 2000.

Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja

- Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi
- Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita
- Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika
- Samoevaluacija nastavnika
Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta

Ostalo (prema mišljenju predlagatelja)