NAZIV PREDMETA |
Mediteranska prehrana |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Tea Bilušić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
Tonča Koludrović |
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
35 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Poznavanje uloge makro i mikronutrijenata u hrani - Razumijevanje načina određivanja dnevnih energetskih potreba čovjeka po pojedinim skupinama - Poznavanje principa pravilne prehrane - Razumijevanje posebnosti Mediteranskog načina prehrane i njezine uloge u očuvanju zdravlja - Poznavanje glavnih komponenti Mediteranske prehrane i načini na koje oni utječu na očuvanje zdravstvene ravnoteže čovjeka - Osposobljenost studenta za kreiranje jelovnika po principu Mediteranske prehrane - Osposobljenost studenta za određivanje nutritivnog statusa pojedinca - Osposobljenost studenta za izračun dnevnog kalorijskog unosa |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
nema |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Poznavanje temeljnih karakteristika Mediteranske prehrane - Razumijevanje načina na koji komponente hrane utječu na zdravlje čovjeka - Poznavanje faktora koji određuju nutritivni status pojedinca - Razumijevanje uloge Mediteranske prehrane kod bolesnika koji pate od kroničnih bolesti - Razumijevanje utjecaja načina prehrane na predispoziciju oboljenja od kroničnih bolesti kod potomstva (uloga epigenetike) - Razumijevanje uloge Mediteranske prehrane u prevenciji malignih bolesti |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. Makronutrijenti u hrani (najvažnije spoznaje o ulozi ugljikohidrata, proteina i masti u prehrani i njihovi izvori u Mediteranskoj prehrani) 3 sata 2. Mikronutrijenti u prehrani u namirnicama zastupljenim u Mediteranskoj prehrani 2 sata 3. Principi pravilne prehrane – poveznica s piramidom Mediteranske prehrane 2 sata 4. Namirnice biljnog i životinjskog podrijetla karakteristične za Mediteransku prehranu 4 sata 5. Funkcionalna hrana iz Mediteranske prehrane 2 sata 6. Uloga aromatičnih i ljekovitih biljaka u Mediteranskoj prehrani 2 sata 7. Uloga epigenetike u prehrani (dokazi vezani uz Mediteransku prehranu) 2 sata 8. Mediteranska prehrana i proces starenja 2 sata 9. Mediteranska prehrana i zdravstvena ravnoteža 2 sata 10. Mediteranska prehrana u prevenciji različitih kroničnih bolesti: dijabetesa tipa 2, pretilosti, osteoporoze, bolesti krvožilnog sustava, malignih bolesti 9 sati Vježbe: - Određivanje postotka potkožnog masnog tkiva koristeći kaliper metodu i automatski mjerač postotka masnog tkiva - Sastavljanje ankete 24-satnog prisjećanja i evaluacija dobivenih rezultata - Određivanje indeksa tjelesne mase i stupnja uhranjenosti - Sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika po principima Mediteranske prehrane - Izračunavanje dnevnih energetskih potreba za pojedine skupine ljudi |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Prisutnost na predavanjima u iznosu najmanje od 70% predviđene satnice, a na vježbama u iznosu od 100% od predviđene satnice. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
1.0 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.0 |
Eksperimentalni rad |
1.0 |
Referat |
1.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
1.0 |
|
|
Kolokviji |
1.0 |
Usmeni ispit |
1.0 |
|
|
Pismeni ispit |
0.0 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Tijekom semestra biti će dva pismena kolokvija (parcijalna provjera znanja) u trajanju od 60 minuta. Studenti koji polože s pozitivnom ocjenom oba kolokvija, na ispitnom roku će imati usmenu provjeru znanja. U konačnu ocjenu kolegija ulazi ocjena iz oba kolokvija te ocjena usmenog ispita. |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
T. Bilušić: Dijetetika,autorizirana predavanja, 2013, KTF |
0 |
|
T. Bilušić: Osnove znanosti o hrani, autorizirana predavanja, 2013, KTF |
0 |
|
V. Katalinić: Temeljno znanje o prehrani, sveučilišni priručnik, 2011, KTF |
0 |
|
G. Krešić: Trendovi u prehrani, , Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu, Opatija, 2012. |
1 |
|
|
Dopunska literatura |
R. Živković: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb, 2002. J. S. Garrow, W.P.T. James: Human nutrition and dietetics. 10th Edition, Churchill Livingostone, Co. London, 2000.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
- Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi - Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita - Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika - Samoevaluacija nastavnika Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|